23 Φεβ 2013

Φόβοι για οριακή νίκη στις ιταλικές εκλογές


Το ερμαφρόδιτο αποτέλεσμα είναι ο μεγαλύτερος φόβος των οικονομικών αναλυτών σχετικά με τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται αύριο και μεθαύριο. Η οργή πολλών Ιταλών με την καθεστηκυία πολιτική τάξη και οι καθημερινές δυσκολίες της ζωής στο δόκανο της κρίσης ενδέχεται να αυξήσουν το ποσοστό του Κινήματος 5 Αστέρων, απαγορεύοντας τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης από...
τα υπόλοιπα κόμματα.

«Από την οπτική της μελλοντικής σταθερότητας της Ευρωζώνης, το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μια σαρωτική νίκη του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, όπως αυτή που προβλεπόταν πριν από ένα μήνα» έγραψε ο αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου. «Ομως, αυτό δεν θα συμβεί. Μία οριακή νίκη του Μπερσάνι με μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία εγγυάται πρόωρες εκλογές σε ένα ή δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις του Γκρίλο και του Μπερλουσκόνι θα ασκούν ισχυρή αντιπολίτευση». Ο Μίνχαου προσθέτει ότι «μια μεγάλη νίκη της Κεντροαριστεράς θα ήταν καλή για την Ιταλία, μια μεγάλη νίκη της Κεντροδεξιάς επίσης, αλλά μια οριακή νίκη, ανεξαρτήτως ποιου, είναι το χειρότερο από όλα τα αποτελέσματα». Ο Μίνχαου επισημαίνει ότι «μια νίκη Μπερλουσκόνι θα ήταν σίγουρα σοκ, και όχι μόνο για την Αγκελα Μέρκελ, αλλά δεν είναι ό,τι χειρότερο. Το χειρότερο θα ήταν η πολιτική αστάθεια, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες ως προς τη βούληση και την ικανότητα της Ιταλίας να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Αλλά και το «ευνοϊκότερο» κατά Μίνχαου σενάριο δεν στερείται αντιφάσεων. Χθες ο Νίκι Βέντολα, ο αριστερός εταίρος του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, επανέλαβε την αντίθεσή του προς το δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο επικροτεί ο πρωθυπουργός Μόντι. Οι πολιτικές διαφωνίες Βέντολα - Μόντι είναι ένα από τα «αγκάθια» της σχεδιαζόμενης συμμαχίας του Δημοκρατικού Κόμματος με το κόμμα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού. Ο Μόντι είχε προτρέψει τον Μπερσάνι να διαρρήξει τους δεσμούς του με τον αριστερό Βέντολα, προκειμένου αυτός να μην παρεμποδίσει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Μπερσάνι αρνείται να το πράξει, καθώς ο Βέντολα αποτελεί ανάχωμα προκειμένου να μην υπάρξει μαζική φυγή ψηφοφόρων από την Κεντροαριστερά προς το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο.

Η πιθανή συμμαχία Μπερσάνι - Μόντι θα οικοδομηθεί στη βάση της συνέχισης της πολιτικής Μόντι, με άξονες τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις. Ο Μπερσάνι έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα μειώσει τα φορολογικά βάρη για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ανάλυση του Ανατόλ Καλέτσκι στο πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι, ενώ οι νικητές των εκλογών παραμένουν άγνωστοι, οι ηττημένοι είναι ήδη σαφείς. «Η Γερμανίδα καγκελάριος επέδειξε τόσο ενθουσιασμό προς τον Μόντι όση απαξίωση επέδειξε προς τον Μπερλουσκόνι. Αν ο Μόντι ταπεινωθεί στις κάλπες, οι ιταλικές εκλογές θα θεωρηθούν επικίνδυνη ήττα για το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τη γερμανική προσέγγιση στα ζητήματα της κρίσης της Ευρωζώνης».

Ο Καλέτσκι θεωρεί ζήτημα χρόνου το πότε θα θέσουν οι αγορές σε δοκιμασία τις άμυνες της Ιταλίας – αμέσως μετά τις εκλογές ή εντός μηνών. «Αν οι Ιταλοί ψηφοφόροι διαφωνήσουν με νέες μεταρρυθμίσεις τύπου Μόντι, η Μέρκελ θα βρεθεί ενώπιον τρομακτικού διλήμματος. Να υποστηρίξει μια ιταλική κυβέρνηση που αρνείται περαιτέρω λιτότητα και γερμανικής έμπνευσης μεταρρυθμίσεις ή να επιτρέψει τη διάσπαση του ευρώ».

Τα αξιοσημείωτα της προεκλογικής περιόδου, που έληξε χθες, ήταν η νεκρανάσταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αποφάσισε μόλις τον Δεκέμβριο ότι θα είναι υποψήφιος, καθώς και η θεαματική άνοδος του Μπέπε Γκρίλο. Μένει να φανεί αν οι κάλπες θα επιβεβαιώσουν τις τάσεις που ανίχνευσαν οι δημοσκοπήσεις.