Πεντακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες Κύπριοι ψηφοφόροι προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ψήφισαν οι βασικοί διεκδικητές
Οι νέοι ψηφοφόροι που θα πάνε για πρώτη φορά στις κάλπες ξεπερνούν τις 22.000, ενώ
στη διαδικασία θα συμμετέχουν περίπου 600 Τουρκοκύπριοι.
Καινοτομία των εκλογών είναι τα κέντρα του εξωτερικού, καθώς θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σαράντα εκλογικά κέντρα σε 26 πόλεις του εξωτερικού. Περίπου το 3% των ψηφοφόρων είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στα κέντρα αυτά.
Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις έξι το απόγευμα, αλλά μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι τις 9 το βράδυ.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, γύρω στις έξι και τριάντα το απόγευμα θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα και γύρω στις 9 το βράδυ αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Ψήφισαν οι κύριοι διεκδικητές
Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημκρατίας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, έστειλε μήνυμα υπέρβασης των κομματικών γραμμών. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό σημείωσε ότι «το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της πατρίδας και όχι η σωτηρία κομμάτων και πολιτικών».
Ο κ. Αναστασιάδης, έχοντας δίπλα του τα εγγόνια του, χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές, από τις οποίες, είπε, θα προκύψει μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας και το Κυπριακό.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους πολίτες «να μη ψηφίσουν με βάση ιδεολογικές αναφορές, αλλά με γνώμονα το καλό του τόπου». Ο ίδιος, όπως είπε, την επομένη των εκλογών θα πορευτεί ξεπερνώντας ιδεολογικές και κομματικές διαφορές, «προκειμένου ενώνοντας δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση».
Ο υποψήφιος Σταύρας Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, κάλεσε το λαό να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία ως « ένα ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου και κάλεσε όλο το λαό να συμμετέχει, δια της ψήφου, στη συγγραφή της ιστορίας».
«Σήμερα είναι η ημέρα του κυπριακού λαού να μιλήσει. Σήμερα με την εκλογική διαδικασία αρχίζει το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του κυπριακού λαού, το πιο ιστορικό κάλεσμα πρέπει να μας βρει όλους συμμέτοχους, ώστε όταν κοιτάμε πίσω να δούμε ο καθένας τη δική του συνεισφορά», είπε.
Ο κ. Μαλάς έκανε επίσης γνωστό ότι χθες το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στον οποίο μετέφερε την έντονη ανησυχία του για τα όσα δρομολογούνται εις βάρος της Κύπρου για το ζήτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με την προσπάθεια διορισμού ιδιωτικής εταιρείας για τον έλεγχο της εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας.
Ο υποψήφιος πρόεδρος σημείωσε ότι ο κ. Σούλτς έλαβε σοβαρά υπόψη τα όσα του μετέφερε.
Οι πολίτες με την ψήφο τους κρίνουν το μέλλον της πατρίδας μας, ανέφερε ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μερίδα του ΔΗΚΟ.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι « οι πολίτες είτε θα αποφασίσουν επιστρέφοντας σε πρακτικές του παρελθόντος, σε πρακτικές που οδήγησαν την Κύπρο στη σημερινή κατάσταση ή θα επιλέξουν το νέο, το καινούργιο, προκειμένου η Κύπρος να πάει μπροστά». Μαζί, σημείωσε, μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία.
Μεγάλο προβάδισμα, μεγάλα προβλήματα
Ο Νίκος Ανααστασιάδης του ΔΗΚΟ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επικράτηση, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Κατά τους ειδικούς η αποχή είναι αυτή που θα κρίνει εάν θα χρειαστεί επαναληπτική διαδικασία.
Αντίπαλοί του είναι ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.
Σε περίπτωση δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή το ζητούμενο είναι ποιος εκ των κυρίων Μαλά ή Λιλλήκα, θα περάσει ως αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη. Αποχή κοντά στο 20% ευνοεί εκλογή ενός γύρου και λειτουργεί υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη.
Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα, αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.