21 Φεβ 2013

Είδηση σοκ: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που πληρώσαμε έκανε φτερά!


Απάντηση πρέπει να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα που αποκαλύπτει με επιστολή του ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους ότι ο Οργανισμός δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τα 600 εκατ. που έχουν συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά που...
πληρώσαμε σχεδόν όλοι οι Ελληνες.

Την αποκάλυψη κάνει με σημερινό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ελευθεροτυπία σε ρεπορτάζ με τίτλο «Εκανε φτερά η εισφορά αλληλεγγύης» και παραθέτει το έγγραφο-non paper που απέστειλε ο κ. Κικίλιας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Επισημαίνει ότι τα 600 εκατ. είχαν ζητηθεί με έκτακτη φορολογία από τους Ελληνες πολίτες προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία.

«Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από κει και πέρα το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας» δηλώνει ο κ. Κικίλιας στην «Ε».

Ευλόγως δημιουργείται η απορία για ποιό λόγο νομοθετήθηκε η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» και στη συνέχεια δεν αξιοποιήθηκε σε πολιτικές αντιμετώπισής της.

Η εν λόγω εισφορά προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38, ν. 3986/2011 και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και υπολογίζεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδορούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς επίσης και του ρποσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών.

Τι λέει η επιστολή Κικίλια

Στην επιστολή-non paper ο διοικητής του ΟΑΕΔ παρουσιάζει ανάγλυφα τις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία στη χώρα μας. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι οι υποτιθέμενες πολιτικές και δράσεις που έχουν εξαγγελθεί είναι γράμμα κενό και απλώς μερι στιγμής χρυσώνουν το χάπι ενός δομικού προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας:

1.Η οικονομική ύφεση εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες (νέοι, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι) πλήττει «νέες» ομάδες πληθυσμού, ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες, αρχηγούς και μέλη οικογενειών, στην παραγωγική ηλικία 30-55 ετών.

2. Το 2011 στη χώρα μας καταγράφηκαν 1,5 εκατ. άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργαζόταν κανένας ενήλικας.

3. Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας αποτελούν μόνο το 25%-35% των εγγεγραμμένων ανέργων.

4. Το ύψος και η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.