2 Φεβ 2013

Ακροαριστερή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στην Αγκυρα


Την ευθύνη γα την επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανέλαβε σήμερα το ακροαριστερό, εκτός νόμου Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C)

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα Halkin Sesi (Η φωνή του λαού), προσκείμενη στην οργάνωση αναφέρεται ότι...
«ο μαχητής μας Αλισάν Σανλί εκτέλεσε μια πράξη αυτοθυσίας την 1η Φεβρουαρίου 2013 μπαίνοντας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του φονιά των λαών του κόσμου, στην Άγκυρα».

Στην ιστοσελίδα δημοσιεύεται επίσης μια φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος φορά μαύρο μπερέ και στολή παραλλαγής και είναι ζωσμένος με μια ζώνη με εκρηκτικά.

Εν τω μεταξύ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα σε σχέση με την επίθεση αυτοκτονίας, όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT.

Χτύπημα στην καρδιά της Αγκυρας
Η αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας ήρθε να συγκλονίσει χθες την καρδιά της Αγκυρας διαταράσσοντας και δοκιμάζοντας τις ισορροπίες στο εσωτερικό (καθώς και τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ), σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν παρουσιάζεται να τείνει «κλάδο ελαίας» προς τους Κούρδους του PKK από τη μία, ενώ παράλληλα διεκδικεί ρόλο διεθνούς διαμεσολαβητή για τη Συρία από την άλλη.

Κι όλα αυτά βέβαια ενώ εντός των τουρκικών συνόρων παραμένουν ανοιχτές οι κόντρες του κυβερνώντος AKP τόσο με το βαθύ κράτος (υποθέσεις Βαριοπούλα, Εργκενεκόν) όσο και με την ακροαριστερά.

Ηταν λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μπροστά στην πλαϊνή πύλη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα προκαλώντας υλικές ζημιές και παίρνοντας μαζί του στον θάνατο έναν Τούρκο φρουρό ασφαλείας.

Από την έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή και στις πρεσβείες της Γαλλίας και της Γερμανίας που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, τραυματίστηκαν και άλλα άτομα, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα, η οποία μάλιστα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ άφησε να εννοηθεί πως πίσω από την έκρηξη βρίσκεται μια ακροαριστερή αντιαμερικανική οργάνωση με την ονομασία Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP/C), η οποία έχει πραγματοποιήσει κι άλλες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια ενάντια σε αστυνομικά τμήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις τον προηγούμενο μήνα η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη περίπου 60 μελών της εν λόγω οργάνωσης, την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», με την κατηγορία πως αυτά σχεδίαζαν τις δολοφονίες πολιτικών, δικαστών και αστυνομικών.

Συστοιχίες Πάτριοτ
Πιο συγκεκριμένα, επί του παρόντος βρίσκονται στην Τουρκία εκατοντάδες στρατιώτες προερχόμενοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίοι έχουν αναλάβει, υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ, με στόχο τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενες συριακές πυραυλικές επιθέσεις. Μάλιστα, οι πρώτες από τις εν λόγω συστοιχίες έχουν ήδη τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Συστάσεις στους Αμερικανούς πολίτες
Θορυβημένο από την επίθεση της Παρασκευής ενάντια στη διπλωματική του αποστολή στην Αγκυρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικό έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται επί του παρόντος στην Τουρκία να μην επισκέπτονται τις αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις και να αποφεύγουν διαδηλώσεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις.

Να σημειωθεί πως πολύνεκρες επιθέσεις είχαν σημειωθεί στην Τουρκία τον Μάιο του 2007 (με απολογισμό εννέα νεκρούς και 120 τραυματίες σε εμπορικό κέντρο στην Αγκυρα) και τον Νοέμβριο του 2003 (οπότε έχασαν τη ζωή τους 58 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 150 από χτυπήματα ισλαμιστών σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη), ενώ το αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης είχε κι αυτό γίνει στόχος τον Ιούλιο του 2008. Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ψυχραιμία, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Φράνσις Ριτσιαρντόνε, δήλωσε από την πλευρά του πως πλέον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ξεκαθάρισε πως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν κινδυνεύουν.