Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους παραμένουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, την ώρα που τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν προτάσεις προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη, οι αγρότες του νομού Έβρου με κύρια σημεία την Ορεστιάδα και...
τις Φέρες.
Συμμετοχή στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων την Τρίτη, στις 11 το πρωί, έξω από την Εφορία Κατερίνης, αποφάσισαν αγρότες της Πιερίας, χωρίς να αποκλείουν ξεχωριστές κινητοποιήσεις και νωρίτερα.
Στο πλευρό των αγροτών στον κόμβο Αλαμάνας βρίσκεται ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος.
Τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στον Λευκώνα Σερρών, στην Κουλούρα
Ημαθίας, (στο πλευρό των παραγωγών βρέθηκαν χθες οδηγοί ταξί και αστικών λεωφορείων) στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας, στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, στα διόδια Αιγινίου στην Πιερία, στον κόμβο Πετραλώνων και στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.
Ορισμένα από τα βασικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση με τους αγρότες είναι νυχτερινό αγροτικό ρεύμα, καλλιεργητικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο κατά 1-2 μονάδες, Ταμείο Εγγυοδοσίας για χαμηλότοκα δάνεια και εγγυητικές επιστολές σε παραγωγούς.
Παρότι η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να καταργήσει το αγροτικό τιμολόγιο από 1η Ιουλίου, τώρα σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει την καθιέρωση ειδικού νυχτερινού τιμολογίου για όλους τους παραγωγούς. Το νέο αυτό νυχτερινό τιμολόγιο θα έχει ωράριο ειδικά προσαρμοσμένο για να ποτίζουν οι αγρότες τη νύχτα, σύμφωνα με Τα Νέα.
Το δεύτερο θέμα που εξετάζεται είναι η χορήγηση από τράπεζες δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο (έως και δύο μονάδες), δυνατότητα που έχει πάψει να υφίσταται μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.
Το τρίτο θέμα αφορά την ενίσχυση με επιπλέον πόρους του αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας που είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ο κ. Τσαυτάρης. Το σχέδιο προέβλεπε δημιουργία ενός «κουμπαρά»
με 280 εκατ. ευρώ που αφενός θα λειτουργούσε ως φορέας εγγυοδοσίας, αφετέρου θα παρείχε χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες που προχωρούν σε επενδύσεις. Τώρα, και με δεδομένο ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για το σύνολο των αγροτικών επενδύσεων που αναμένονται φέτος εξετάζεται να αυξηθούν οι πόροι του Ταμείου στα 330-350 εκατ. ευρώ.