18 Φεβ 2013

Χειροβομβίδα στα χέρια της συγκυβέρνησης η ανεργία


Σταθερά σημεία επί των οποίων θα στηρίξουν τη δραστηριότητα της προσεχούς περιόδου, θα αναζητήσουν σήμερα Δευτέρα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία έχει στα χέρια της μια χειροβομβίδα: την υψηλή ανεργία και ειδικά στους νέους.

Επί της ουσίας, η σύσκεψη θα...
έχει αντικείμενο την πραγματική οικονομία και την προστασία που πρέπει να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες, στους ανάπηρους και στους μακροχρόνια άνεργους και αναμένεται να συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν κάπως τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, ενώ θα αναζητηθούν και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Τα αρνητικά νούμερα της υψηλής ανεργίας και ο υψηλός δείκτης κοινωνικής απογοήτευσης, σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι πολίτες από την σκληρή οικονομική πολιτική, ακυρώνουν τις αισιόδοξες προβλέψεις του Μεγάρου Μαξίμου περί τάσεων ανάκαμψης.

Εξάλλου, οι κυβερνητικοί εταίροι, διαπιστώνουν αρκετές «μαύρες τρύπες» σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση που δεν κλείνουν, ενώ υπάρχουν και πολλές ενδοκυβερνητικές εκκρεμότητες, που ενδεχομένως να ρυθμιστούν με τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό που έρχεται.

Η κατάσταση στην κυβέρνηση παραμένει ασταθής, παρά το καλό κλίμα συνεργασίας και επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά και των εταίρων του, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

Η προηγούμενη εβδομάδα με τα πολλά περιστατικά ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας έφερε την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση, ενώ προκλήθηκαν και αρκετές αναταράξεις, ακυρώνοντας τη σχεδιαζόμενη «στρατηγική της αισιοδοξίας», που θα επιχειρηθεί να επιχρωματίζει στο εξής τον λόγο των κυβερνητικών στελεχών. Έως το καλοκαίρι που αποτελεί κομβικό σημείο για την κυβέρνηση, ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια, ενώ ήδη παρατηρείται μεγάλη κόπωση σε πολλούς τομείς.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και αυτό το πρόβλημα θα επιχειρήσουν να λύσουν οι αρχηγοί που συναντώνται στο πρωθυπουργικό γραφείο συσκέψεων, την παραμονή της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και λίγες ημέρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα η τρόικα.

Η ανεργία και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά προτεραιότητα, καθώς αποτελεί και κεντρική απόφαση των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, ενώ και ο Πρωθυπουργός τονίζει - με αρκετή δόση υπερβολής για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος και της σημασίας που δίνει ο ίδιος-  ότι η κυβέρνηση είναι σε «κατάσταση πολέμου» και θα προχωρήσει σε δράσεις που θα αυξήσουν την απασχόληση.

Ιδιαίτερα σημαντικό στη μάχη κατά της ανεργίας είναι η έλευση κοινοτικών πόρων. Εξάλλου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού Ταμείου για τους νέους άνεργους, με προϋπολογισμό 6 δισ., από τα οποία η χώρα μας θα λάβει τα περισσότερα χρήματα.

Για να υπάρξουν όμως θετικά μηνύματα στο πεδίο της αντιμετώπισης της ανεργίας εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, πρέπει να επιταχυνθεί και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που θα συζητηθεί εκτενώς. Και αυτό, διότι ο Απρίλιος, όπως μεταδίδεται από το πρωθυπουργικό γραφείο θα είναι ο μήνας των ιδιωτικοποιήσεων και θα προχωρούν οι διαδικασίες, ειδικά για τις εταιρείες, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Η αδυναμία λύσης του προβλήματος έχει εκνευρίσει την τρόικα που ενδέχεται να ζητήσει απευθείας απολύσεις, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί άλλος χρόνος και θα τονίσει ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να προχωρήσει η υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, ώστε η χώρα να φανεί συνεπής έναντι των δεσμεύσεών της στους πιστωτές. Μόνο, έτσι λένε, χαρακτηριστικά από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα μπορέσει κάποια στιγμή να τεθεί επί της ουσίας και το ζήτημα πιο ουσιαστικών αλλαγών σε όρους του προγράμματος.

«Από τη δική μας συνέπεια και δουλειά, εξαρτώνται όλα» συνηθίζει να λέει ο Πρωθυπουργός που θα αναζητήσει συμφωνία σε θέματα όπως διαχείρισης του ΕΣΠΑ, των αποκρατικοποιήσεων, της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και μέτρων κατά της ύφεσης.

Παράλληλα, θα συζητηθεί πως θα βελτιωθεί η επικοινωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς όπως μεταδίδουν από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, πολλές φορές η ΝΔ δίνει την εντύπωση ότι κυβερνάει μόνη της και αιφνιδιάζουν υπουργοί της, με τις κινήσεις που κάνουν. Ειδικά για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης θα γίνει μεγάλη συζήτηση, αφού μπορεί κάλλιστα με καλύτερο προγραμματισμό να λύνονται πολλά θέματα, πριν λάβουν αρνητικές διαστάσεις.

Επίσης, από τη σημερινή σύσκεψη, θα θελήσουν να στείλουν και μήνυμα στην κοινωνία, ότι δεν έρχονται άλλα δυσβάσταχτα μέτρα και δεν θα υπάρξουν αρνητικές αποφάσεις, όπως π.χ. απολύσεις στο δημόσιο και μείωση του κατώτατου μισθού, για τον οποίο δεσμεύτηκε και χθες με συνέντευξή του (Real news) o Πρωθυπουργός.

(tovima.gr)