5 Φεβ 2013

Επίθεση Ομπάμα κατά του οίκου S&P


Στα δικαστήρια σύρει τον διεθνή οίκο αξιολογήσεων Standard & Poor's η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα με την κατηγορία ότι έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2008.

Η αμερικανική κυβέρνηση, για...
πρώτη φορά υποβάλλει μήνυση εναντίον οίκου αξιολόγησης. Συγκεκριμένα εγκαλεί τον οίκο S&P ότι έδωσε εσφαλμένα υψηλές αξιολογήσεις και υποβάθμισε τους κινδύνους για τις επενδύσεις στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, προσδοκώντας την ανάληψη έργων από τις επενδυτικές τράπεζες που εξέδιδαν τα δάνεια αυτά.

Επίσης, κατηγορείται ο οίκος ότι ψευδώς υποστήριξε στη συνέχεια ότι οι αξιολογήσεις του βασίστηκαν σε αντικειμενικά δεδομένα.

Στην αγωγή που κατατέθηκε από το αμερικανικό δημόσιο, αξιώνεται η καταβολή αποζημίωσης ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων αποτέλεσε την σπίθα που πυροδότησε την οικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, με την πτώχευση του κολοσσού της Lehman Brothers και την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα για την κρατικοποίηση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών στεγαστικών δανείων, Fannie Mae και Freddie Mac.

Η είδηση της κατάθεσης της αγωγής σε βάρος του οίκου αξιολογήσεων S&P προκάλεσε αναταράξεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ η μετοχή της μητρικής εταιρείας του οίκου McGraw-Hill Companies Inc. έχανε περίπου το 5% της αξίας της.

Οι δικηγόροι του οίκου S&P υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο για το αμερικανικό δημόσιο να αποδείξει ότι εσκεμμένα ο οίκος «μαγείρεψε» τις αξιολογήσεις του και τόνισαν ότι «δεν υπάρχει απάτη».

Σημειώνεται τέλος ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε τον Αύγουστο του 2011 στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, από ΑΑΑ που είναι η υψηλότερη βαθμολογία, στο ΑΑ+. Η απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε κάνει λόγο για «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό του οίκου, κατά 2 τρισ. δολάρια, στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.