Σε οριακό σημείο εισέρχεται το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος επανέφεραν το ζήτημα για δραστική μείωση του Δημοσίου.
Την Πέμπτη, κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου, ο...
αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουΐλιαμ Μάρεϊ, επαίνεσε μεν την «σημαντική δουλειά στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης», τόνισε ότι εφόσον συνεχιστεί η πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα χρειαστούν άλλα επώδυνα μέτρα λιτότητας, πλην όμως συνέδεσε ευθέως το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ελληνικού δημοσίου τομέα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσα στους επόμενους 3 μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ανέφερε ότι η προσαρμογή του επιπέδου απασχόλησης (σσ: στο Δημόσιο) εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων.
Τόνισε ότι αν υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι σπουδαίο να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα», καίτοι δεν θέλησε να σχολιάσει τη σχετική έκθεση ΔΝΤ και ΕΕ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας για τις υστερήσεις της φορεισπρακτικής μηχανής.
Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές.
Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητηθεί αριθμοί για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το "τελικό αποτέλεσμα" θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.
Ακόμη πιο αυστηρές οι Βρυξέλλες παρά τις διαψεύσεις
Σχεδόν ταυτόχρονα, μήνυμα για μείωση του δημοσίου τομέα, πιθανώς και μέσω απολύσεων, έστειλε κορυφαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Όπως μετέδωσε το MEGA, κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος «υπερτροφικό» και κατέστησε σαφές ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.
«Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα πρέπει να κάνουν οργανόγραμμα και να εκτιμήσουν τι ανάγκες προσωπικού έχουν. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα χωρίς να περιοριστεί το προσωπικό του» είπε επί λέξει ο αξιωματούχος.
Φάνηκε μάλιστα ενήμερος ότι «ένα μικρό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνεί με τις απολύσεις», κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη στάση»., σχολιάζοντας ότι «ανεύθυνη πράξη» θα ήταν αντί για απολύσεις να αυξάνονταν κι άλλο ή φόροι ή να λαμβάνονταν άλλου είδους μέτρα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι θέμα απολύσεων δεν έχει τεθεί. Ετσι, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των ΄τοποθετήσεων του ευρωπαίου αξιωματούχου, γινόταν γνωστό ότι ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά το απόγευμα με τον Γιάννη Στουρνάρα, παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές, είναι ο κ. Βίζερ ο «ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης», που είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα, επαναφέροντας το ζήτημα των απολύσεων.
Κυριακή κοντή γιορτή
Περισσότερο φως στις διαθέσεις της τρόικας αναμένεται να ρίξει η πρώτη συνάντηση των Ματίας Μορς και Κλαους Μαζούχ με τον Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της Κυριακής, ενώ δύο 24ωρα αργότερα στην Αθήνα θα καταφθάσει και ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.