Η επιμονή της τρόικας να ζητά συγκεκριμένα ποσοτικά και χρονικά στοιχεία για τον αριθμό και τον ρυθμό αποχώρησης υπαλλήλων από το Δημόσιο δοκιμάζει την κυβέρνηση αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Στουρνάρα και Μανιτάκη.
Παρά το γεγονός ότι ο κ Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος χθες από το Μαξίμου, αρνήθηκε ότι υπάρχει εμπλοκή, η σπουδή του να αποδώσει στο…
πρόγραμμα κινητικότητας το σύνολο των προβλημάτων με την τρόικα προκάλεσε την αντίδραση των συνεργατών του κ. Αντ. Μανιτάκη, που απαντούσαν ότι τα μείζονα προβλήματα είναι η υστέρηση των εσόδων, η κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, σενάρια από τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία αποδίδονταν στο Μαξίμου. ήθελαν τον κ. Μανιτάκη να παίρνει την… άγουσα για τα αποδυτήρια στον επικείμενο ανασχηματισμό, τον οποίο ανασχηματισμό πάντως το Μαξίμου επισήμως διαψεύδει.
Ως αποτέλεσμα, άλλη μία αξιολόγηση της τρόικας προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση αλλά και εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με άγνωστη εξέλιξη. Άλλωστε, η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις δικές της επιλογές καθώς δεν είναι τόσο οι όποιες καθυστερήσεις από πλευράς Μανιτάκη όσο η γενική αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει καθόλου απολύσεις που οδήγησαν στη σκλήρυνση της στάσης των πιστωτών.
Πλέον ο κ. Μανιτάκης θα επιδιώξει να πείσει αφενός ότι το πρόγραμμα κινητικότητας – εφεδρείας θα υλοποιηθεί κανονικά για 25.000 υπαλλήλους εντός του έτους, αφετέρου ότι η δεξαμενή των επίορκων υπαλλήλων, των κοπανατζήδων και όσων έχουν πλαστά πτυχία είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποδώσει ένα σημαντικό αριθμό… απολύσεων. Ως προς τον αριθμό των 7.000 που διακινείται από χθες, τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο Δημ. Διοίκησης δηλώνουν άγνοια για το πώς προέκυψε. «Δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο» σημείωνε στέλεχος του Υπ.Δ.Δ., δείχνοντας ότι ο αριθμός όσων κριθούν για τον έναν ή άλλο λόγο προς απόλυση θα είναι περίπου ο μισός.