Την υποβάθμιση της Ελλάδας από το status της «ανεπτυγμένης» σε εκείνο της «αναδυόμενης αγοράς», αποφάσισε ο επενδυτικός κολοσσός Russell Investments «σε μια πρωτοφανή κίνηση που αντικατοπτρίζει την «ατυχή οικονομική δίνη» της ελληνικής οικονομίας, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Η Russell Investments, η οποία...
διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεργάζεται με 2.400 θεσμικούς επενδυτές και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτικά funds, ανακοίνωσε ότι η ελληνική οικονομία από τότε που αποκάλυψε τα μη βιώσιμα επίπεδα του δημόσιου χρέους της, το 2009, έχει καταστεί «παγκόσμια ανησυχία».
Η εταιρεία που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα, την οποία είχε αναβαθμίσει σε «ανεπτυγμένη αγορά» το 2001, βρίσκεται σε πορεία (επι τα χείρω) επαναταξινόμησης σε αναδυόμενη αγορά από το 2010, αφού απέτυχε στα επιχειρησιακά και μακροοικονομικά τεστ κινδύνου της Russell, όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα, τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το επίπεδο του όγκου των συναλλαγών, οι οποίες καθορίζουν την οικονομική υγεία και το στάτους των χωρών.
Οι διευθυντές της Russell, μετά από αυτήν την ανακατάταξη, θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε αγοραπωλησίες μετοχών, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα κριτήρια των κεφαλαίων της εταιρείας.
Σε ένα 10σέλιδο υπόμνημα, σχετικά με τον υποβιβασμό της Ελλάδας, ο Ματ Λίστρα, ανώτερος αναλυτής έρευνας της Russell, δήλωσε: «Από τότε που η χώρα άρχισε να αποκαλύπτει τα μη βιώσιμα επίπεδα του δημόσιου χρέους της, το 2009, έχει μπει σε μια ατυχή οικονομική δίνη που κατά καιρούς έχει απειλήσει να διαλύσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση».
Πρόσθεσε ότι παρά τις αρκετές διασώσεις και τις προσπάθειες να αποφευχθεί μια οριστική ελληνική πτώχευση, «κάθε ευκαιρία στην ελληνική οικονομία εκθέτει πλέον σε εγγενώς υψηλότερους κινδύνους τους παγκόσμιους επενδυτές».
«Κατά τη διάρκεια των δικών μας αξιολογήσεων κινδύνου της παγκόσμιας αγοράς, για το 2013, όταν αξιολογήσαμε εκ νέου τα δύο προφίλ κινδύνου, η Ελλάδα απέτυχε και στα δυο τεστ», αναφέρει το υπόμνημα.
Η είδηση έρχεται την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιστρέφουν στην Αθήνα για να εκτιμήσουν τις επιδόσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης, καθώς η κυβέρνηση υποβαθμίζει την προοπτική των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.
Η Ελλάδα που βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης, έχει συμφωνήσει να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015 και να μειώσει το μισθολογικό κόστος, κυρίως μέσω της φθοράς: για κάθε 10 άτομα που θα φεύγουν, θα γίνεται μία νέα πρόσληψη.
Η Russell αναγνωρίζει ότι υποβιβάζοντας την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά θα προκαλέσει ερωτήματα γιατί δεν έπραξε το ίδιο και για την Πορτογαλία και την Ισπανία, δύο ακόμη χώρες της ευρωζώνης με προβληματικές οικονομίες.
«Αν και οι δύο αυτές χώρες έχουν τα προβλήματά τους και ενώ δεν είναι απρόσβλητες από μια ενδεχόμενη αλλαγή στο στάτους κινδύνου, δεν έχουμε δει τον ίδιο βαθμό παρακμής, όπως έχουμε παρατηρήσει στην Ελλάδα - ούτε την ίδια αύξηση κινδύνου», ανέφερε η δήλωση.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υποβάθμισε η Russell από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά.
Οι δείκτες της Russell περιγράφουν μια τριετή πορεία προς την ενδεχόμενη ανακατάταξη μιας χώρας, κρίνοντας αν έχει γίνει περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη για τους επενδυτές.
Η ανακοίνωση ανέφερε: ότι «η μεθοδολογία της Russell επιβάλλει στις ανεπτυγμένες αγορές να είναι, σε γενικές γραμμές, λιγότερο ριψοκίνδυνες και πιο αποτελεσματικές στις συναλλαγές».