Με οικονομικό... βαμπίρ μοιάζει ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης, καθώς η αφαίμαξη των χωρών της περιφέρειας ισχυροποιεί τη Γερμανία και δευτερευόντως τη Γαλλία. Από πολύτιμη ρευστότητα μέχρι εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, η 4ετία 2009-2012 χαρακτηρίζεται από μαζική μετακίνηση κεφαλαίων και μετανάστευση νέων επιστημόνων.
Περίοδο κατά την οποία οι καταθέσεις μόνο σε Ισπανία, Ελλάδα και Ιρλανδία μειώθηκαν δραματικά κατά 264,2 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου αυξήθηκαν κατά 267,7 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας). Θεαματικά είναι τα στοιχεία και για τη Γαλλία, που δείχνουν ενίσχυση 324 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.
Γερμανοί οικονομικοί καθηγητές και αναλυτές επιχειρούν να εξηγήσουν την προσπάθεια του Βερολίνου να ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Ενδεικτική θεωρείται η εκτίμηση του Peter Bofinger (καθηγητής οικονομίας και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης) πως η Γερμανία λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και της αύξησης των δημόσιων δαπανών χρειάζεται ολοένα περισσότερη προσφορά χρήματος (Μ3). Η Γερμανία είναι στην πιο ευαίσθητη κατάσταση, διατρέχοντας τον κίνδυνο από τις εταιρείες-γίγαντες κεφαλαίου και μόχλευσης, που την καθιστούν ευάλωτη στην επόμενη ύφεση. Από αυτή την άποψη η κρίση στην περιφέρεια/Νότο συμβάλλει στη μεταφορά καταθέσεων και χρήματος προς το Βερολίνο.
Ωστόσο σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Der Spiegel» ο Bofinger προειδοποιεί ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα πρέπει να ανησυχούν για τις καταθέσεις τους. Σημειώνει δε πως ενδεχομένως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι να μην τρέξουν αύριο στις τράπεζες προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους. «Αν όμως», προσθέτει ο ίδιος, «η κρίση οξυνθεί σε μια χώρα της Ευρωζώνης, οι πολίτες εκεί θα θυμηθούν την περίπτωση της Κύπρου».
Εκτός όμως από τη μεταφορά κεφαλαίων, διογκούται και το κύμα μετανάστευσης. Πρόσφατα η «Le Monde» ανέφερε πως η βαθιά κρίση απασχόλησης στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί αναβίωση των ροών μεταναστών προς τις χώρες του Βορρά - κυρίως προς τη Γερμανία.
Για μια χώρα που γερνάει, όπως η Γερμανία, αυτοί οι νεοφερμένοι που έχουν ήδη εκπαιδευτεί είναι ένα απροσδόκητο κέρδος. Μόνο κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, στη Γερμανία μετανάστευσαν για να δουλέψουν πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα από χώρες της Ε.Ε., στο σύνολό τους σχεδόν από χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης. Κατά το πρώτο 9μηνο του 2012, μετανάστευσαν λοιπόν στη Γερμανία 32.633 Ιταλοί, 27.056 Ισπανοί, 26.382 Ελληνες και 9.914 Πορτογάλοι. Στην πλειονότητά τους εξειδικευμένοι και άρτια εκπαιδευμένοι νέοι, που σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία ενσωματώνει (καρπούται) και το κόστος ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδων νέων από την ευρω-περιφέρεια.
(enet.gr)