29 Μαρ 2013

Θετική έκπληξη στην ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς


Άκρως θετικά είναι τα σημάδια που λαμβάνει η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς ενόψει της προσπάθειας συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από ιδιώτες, στην επικείμενη ΑΜΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, που ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως από την τράπεζα, η “έκπληξη” στη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων αφορά στην υπερκάλυψη του ποσού που απαιτείται για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσοστό συμμετοχής “αισθητά μεγαλύτερο” από το προβλεπόμενο 10%.

Στον όμιλο της Τρ. Πειραιώς το τελευταίο διάστημα, η αισιοδοξία αναφορικά με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης είναι τέτοια που επιτρέπει εκτιμήσεις ακόμη και για πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (7,3 δισ. ευρώ), χωρίς δηλαδή την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων, των γνωστών CoCos.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και στις επόμενες ημέρες, ο νέος “γιγαντωμένος” όμιλος της Τρ. Πειραιώς αναμένεται να καλέσει τους μετόχους σε γενική συνέλευση για την πραγματοποίηση της “άσκησης” κεφαλαιακής ενίσχυσης, μέσω της ΑΜΚ.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, η Τρ. Πειραιώς αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα στο “μαραθώνιο” της ανακεφαλαιοποίησης, αφού όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στην ΑΜΚ, τόσο “διευκολύνεται” μελλοντικά η εξαγορά της συμμετοχής του κράτους, με την αποπληρωμή των κεφαλαίων προς το ΤΧΣ, και η πλήρης ανάκτηση του ελέγχου της τράπεζας.


(capital.gr)