20 Απρ 2013

Νευρική κρίση στην κυβέρνηση


Φωτιές άναψε στην τρικομματική κυβέρνηση η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να δημιουργηθούν έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών και μία θέση υφυπουργού, κάτι που θεωρείται προάγγελος ανασχηματισμού.

Η κίνηση του Πρωθυπουργού, που αιφνιδίασε τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί, δημιουργεί πολιτικές παρενέργειες και δείχνει για μία ακόμη φορά πόσο δύσκολη είναι η συγκυβέρνηση.

Η επιλογή του κ. Σαμαρά, η οποία προφανώς δεν έγινε τελευταία στιγμή διότι το ΦΕΚ (αριθμ. Φύλλου 937) δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στις 17 Απριλίου, εξόργισε τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ ταυτόχρονα πυροδότησε τα σενάρια ανασχηματισμού.

Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, δεν ενημερώθηκαν και ως εκ τούτου υπάρχει δυσαρέσκεια, ενώ και οι δύο τάσσονται υπέρ του μικρού κυβερνητικού σχήματος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει η απόφαση του Πρωθυπουργού και θέλουν να ρίξουν τους τόνους και να σταματήσει η συζήτηση περί ανασχηματισμού.

Μάλιστα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διέψευδαν - όπως ήταν αυτονόητο και λογικό - ότι ο κ. Σαμαράς έχει σκοπό να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης σημείωναν ότι η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ελήφθη για να καλυφθεί ένα νομικό κενό που διαπιστώθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις με την τρόικα και θεωρήθηκε σκόπιμο, όπως διευκρινίζουν, να υπάρξει ένα ενιαίο μοντέλο.

Το θέμα είναι εάν πείθει αυτή η επιχειρηματολογία. Η προσπάθεια είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι την ώρα που από το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούσαν να πείσουν τους πάντες ότι δεν σχεδιάζεται ανασχηματισμός, οι ίδιοι φρόντισαν με τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ να… «γκρεμίσουν» τη γραμμή τους.

Με την απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δημιουργούνται θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα εξής έξι υπουργεία: Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας- Θράκης, ενώ δημιουργείται και μία ακόμη θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας - Πολιτισμού.

Σε φάση εσωστρέφειας
Από το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση εισήλθε σε μια νέα φάση εσωστρέφειας, λόγω της αναταραχής που δημιουργήθηκε με το ΦΕΚ, παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Και αυτό διότι, όπως λένε, οι υπουργοί υπό την πίεση ότι έρχεται ανασχηματισμός - άγνωστο πότε κατά τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού - μπορεί να αποδώσουν καλύτερα και να ενισχύσουν την κυβερνητική αποτελεσματικότητα.

Στα περισσότερα υπουργικά γραφεία, αλλά και στις τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, το ΦΕΚ ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης και όπως ήταν αναμενόμενο άρχισε η ονοματολογία για το ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αν και επέμειναν στο επιχείρημα περί «τεχνικού ζητήματος» που σχετίζεται με την ενιαία δομή των υπουργείων, λόγω των νέων οργανογραμμάτων, αυτό δεν έχει γίνει πιστευτό, ενώ δεν υπήρξε και καμία προσπάθεια να αλλάξει το επικοινωνιακό κλίμα που δημιουργήθηκε.

Για ακόμη μία φορά φάνηκε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν με πολιτική και επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε, και αναδείχθηκε ότι δεν υπάρχει πρόνοια για πρόβλεψη και άρα σχεδιασμός για την αντιμετώπιση διαφόρων αρνητικών φαινομένων.

Ενδοκυβερνητικές τριβές
Η ιστορία του ΦΕΚ δεν ήταν η μόνη που δημιούργησε προβλήματα στους ενδοκυβερνητικούς συσχετισμούς, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί πολλές φορές η προβληματική σχέση των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Η προ ημερών καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας προκάλεσε άλλη μία μικρή κρίση στην κυβέρνηση. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τα επιτελεία του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ώστε να αποφεύγονται διάφορες κρίσεις.

Οι συνεχείς τριβές των τριών κυβερνητικών εταίρων δίνουν την εικόνα μιας ασταθούς ισορροπίας, αν και έμπειροι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι κανένας δεν επιθυμεί να τεθεί η κυβέρνηση σε κίνδυνο.

Και όπως εκτιμούν, το τρικομματικό σχήμα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο εκ των έσω παρά μόνο από πιθανή κοινωνική αντίδραση, ενώ δεν παραγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφει δυναμική ανόδου.


(tovima.gr)