31 Μαΐ 2013

Υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank καθώς το ποσό των 457 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπερκάλυψη της αύξησης προσέγγισε το 1,5 ωστόσο όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας η δομή του εγχειρήματος δεν επιτρέπει την κάλυψη του ποσού πάνω από 2 φορές.
Σημειώνεται ότι ποσό 92,9 εκατ. ευρώ καλύφθηκε μέσω ιδιωτικής συμμετοχής από επιλεγμένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές.

Την ερχόμενη Δευτέρα η Alpha Bank θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για την κάλυψη της αύξησης ενώ εντός της εβδομάδας θα καθοριστεί και η διάθεση των νέων μετοχών μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης. Συνολικά εκδόθηκαν 10.388.636.364 νέες κοινές μετοχές εκ των οποίων το 1.038.863.636 (10%) θα αποκτηθεί κυρίως από μετόχους, ενώ το υπόλοιπο 90% θα αποκτηθεί από το ΤΧΣ. Με την εξασφάλιση της ιδιωτικής συμμετοχής, οι μέτοχοι της Alpha Bank θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τις μετοχές του ΤΧΣ μέσα στα επόμενα 4,5 έτη.

Οι παραπάνω μετοχές θα αγοράζονται στην τιμή της αύξησης (0,44 ευρώ) πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου (4% για το πρώτο έτος, 5% για το δεύτερο, 6% για το τρίτο, 7% για το τέταρτο και 8% για το πέμπτο). Ο αριθμός των νέων κοινών μετοχών που μπορούν να αποκτηθούν με κάθε warrant θα εξαρτηθεί από τον βαθμό καλύψεως της έκδοσης δικαιωμάτων καθώς και της ιδιωτικής τοποθέτησης και θα είναι μεταξύ 7,3 και 9 μετοχών.
Με την ολοκλήρωση της αύξησης και συνυπολογίζοντας την εξαγορά της Εμπορικής, τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Alpha Bank διαμορφώνονται σε 7,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 13,7% έναντι ορίου 9%, γεγονός που θωρακίζει τον ισολογισμό της έναντι μελλοντικών κινδύνων. Μετά την εξαγορά της Εμπορικής το μερίδιο αγοράς του ομίλου διαμορφώνεται στο 21% στις καταθέσεις και στο 24% στις χορηγήσεις. Ο όμιλος διαθέτει συνολικό απόθεμα προβλέψεων ύψους 9,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε δείκτη κάλυψης καθυστερήσεων 52%.