18 Μαΐ 2013

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, η αυτοδιάλυση των συνιστωσών και η εκλογή οργάνων με ενιαία λίστα είναι τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία θα κυριαρχήσουν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το Σαββατοκύριακο, εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο (10-14 Ιουλίου).



Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στην πρόταση για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωσή του, πριν λίγες ημέρες, ότι «δεν μπορεί κανένα κόμμα να λειτουργεί ως κόμμα σε ενιαία συσκευασία πολλών κομμάτων». Ανέφερε δε ως παράδειγμα τον Συνασπισμό, λέγοντας ότι θα προτείνει την αυτοδιάλυσή του και την ένταξη στον ενιαίο φορέα των μελών ως φυσικών προσώπων.

Όπως αναφέρει το Έθνος η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη αντιδρά, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Αλ.Τσίπρα «τελεσιγραφική» για τις μικρότερες αριστερές οργανώσεις, υποστηρίζοντας πως «με την ταυτόχρονη κατάργηση της λίστας τις εξωθεί στη βίαιη προσαρμογή στην πλειοψηφική άποψη ή στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τα Νέα Σαββατοκύριακο αναφέρουν, επίσης, ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» προσανατολίζεται να κατεβάσει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δικό της κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο «και όχι αντιπαραθετικό» όπως υπογράμμιζαν μέλη της.

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πλευρά των προεδρικών έχει φέρει πρόταση στο Καταστατικό, εκτός από την ποσόστωση του φύλου στα όργανα (το 30% να είναι γυναίκες), να «υπάρχει και πρόταση ποσόστωσης για το ΠΑΣΟΚ», όπως υποστηρίζουν στελέχη της μειοψηφίας.

Σύμφωνα με τα Νέα, η πρόταση αφορά τη δυνατότητα να εκλέγονται στα όργανα του κόμματος με ποσόστωση 20% όσα μέλη έχουν εγγραφεί στο κόμμα από το 2012 και μετά. Έχει στόχο δε, σύμφωνα με στελέχη της μειοψηφίας, να επιτρέψει να «μπουν από την πόρτα» κυρίως στελέχη που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική του επιτυχία, και αυτά προέρχονται κυρίως από τη δεξαμενή του λεγόμενου βαθέος ΠΑΣΟΚ.