21 Μαΐ 2013

«Με εξωστρέφεια και επενδύσεις θα νικήσουμε την ανεργία»


«Σταθεροποιήσαμε την χώρα στην Ευρώπη και τώρα την σταθεροποιούμε στον παγκόσμιο χάρτη. Ευκαιρίες, εξωστρέφεια και επενδύσεις.
Έτσι πολεμάμε και θα νικήσουμε την ανεργία που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου», δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από τη συνάντηση που είχε νωρίτα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τον κ. Παπούλια για τα αποτελέσματα των επισκέψεών του στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στόχος είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες. Και για τους Έλληνες και για την Ελλάδα.  Και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά σε χώρους που και της αρμόζουν και της αξίζουν να έχει τις σωστές επαφές.  Και μέσα από τις επαφές, τον σωστό διάλογο και την επικοινωνία τη δομημένη, να κερδίζουμε το μεγάλο ζητούμενο που, το ξέρετε πολύ καλά, είναι επενδύσεις για να μειωθεί η ανεργία.  Η μεγάλη πληγή είναι η ανεργία και ο νους μας, οι προσπάθειές μας εκεί κατευθύνονται: στο να βρεθούν, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, θέσεις εργασίας».

«Χρειάζεται μια παρακολούθηση τώρα όλων αυτών των συμφωνιών που υπεγράφησαν», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ασφαλώς.  Γιατί χωρίς το λεγόμενο ‘follow up’, την παρακολούθηση δηλαδή των όσων συμφωνήθηκαν, δεν γίνεται τίποτα», επισήμαε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να είμαστε..., θα το πω με λόγια του Ελύτη: «Του ολίγου και του ακριβούς».

Ο κ. Παπούλιας ρώτησε τον κ. Σαμαρά να του πει τις εντυπώσεις του από τη Σανγκάη.

«Πολύ καλά.  Άλλος κόσμος...  Θα έλεγα ότι είναι μια περιοχή που και σε εκείνον που περιμένει να δει κάτι το διαφορετικό, δεν προσδοκά ποτέ να δει αυτό που είδαμε εμείς», με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του απαντά: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό».

Τέλος ο κ. Σαμαράς είπε στον Κάρο Παπούλια: «Ο Πρόεδρος της Κίνας σας περιμένει με μεγάλη χαρά.  Ήταν εκ μέρους του πολύ ξεκάθαρο ότι χάρηκε πολύ για την πρόσκληση να έρθει εκείνος εδώ.  Είναι καινούργια ηγεσία.  Σας περιμένει, όπως έδωσα επίσης εκ μέρους σας την πρόσκληση και στον κ.Αλίεφ, που επίσης θα έρθει». Σχολιάζοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά «Άλλο ενδιαφέρον κέντρο», ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συζήτηση αναφέροντας: «Επίσης.  Βρίσκονται ανάμεσα σε γίγαντες εκεί πέρα, με γιγαντιαίες, από την άλλη πλευρά, δυνάμεις μέσα από το πετρέλαιο».