2 Ιουν 2013

Διεθνής Αμνηστία: Τουλάχιστον 1.000 τραυματίες και 2 νεκροί

Την αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη γιόρτασαν το βράδυ χιλιάδες διαδηλωτές. Τουλάχιστον 1.000 τραυματίες και 2 νεκροί είναι ο τελευταίος απολογισμός σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία -στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Νέα επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.


Όπως μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δύο πόλεις.

Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες, ενώ δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα. Η ηρεμία επανήλθε σήμερα το πρωί.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ, αναφέροντας ωστόσο ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Ο ίδιος έκανε λόγο μόλις για 79 τραυματίες.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν τους χίλιους οι τραυματίες. Οι περισσότεροι τραυματισμοί σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Πολλοί από τους τραυματίες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την ρίψη χημικών, ακόμα και από ελικόπτερο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέμεινε στο αίτημά του για τερματισμό των διαδηλώσεων.  Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις ακραίας καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία.

Το Σάββατο, κατά την δεύτερη ημέρα των ταραχών, χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου για να ενωθούν με τους υπόλοιπους στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν τη Δευτέρα μετά την κοπή δέντρων από το πάρκο της πλατείας για την ανέγερση εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου. Μετεξελίχθηκαν σε κύμα διαμαρτυρίας κατά της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμιστικού κόμματός του «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη» (AKP).