27 Ιουν 2013

Υπόμνημα χωρίς απαντήσεις από Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Με τον δικηγόρο του Τάκη Βασιλακόπουλο ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την λίστα Λαγκάρντ ένα υπόμνημα 9 σελίδων, όπου αρνείται να μπει στην ουσία του θέματος και μιλά για «διατεταγμένες κατηγορίες προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων».


Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι δεν του δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος να μελετήσει τα πρακτικά της επιτροπής (19.400 σελίδες που του δόθηκαν σε CD, ευτυχώς αυτό δεν το έχασε) και ότι του δόθηκε προθεσμία μόνο 7 ημερών.

Επικαλείται πολλά τυπικά και νομικά θέματα και στο τέλος μιλά για «δικονομική απόλυτη ακυρότητα του όποιου πορίσματος βγάλει η επιτροπή».

Ο τέως υπουργός Οικονομικών που ουσιαστικά δεν μπαίνει στην ουσία, επαναλαμβάνει την αρχική του θέση, δηλαδή ότι παρέδωσε στον κ. Διώτη το USB, άλλο από εκείνο που ο ίδιος ο κ. Διώτης εμφάνισε, ότι τα στοιχεία της λίστας ήταν απόρρητα –και όχι εμπιστευτικά- κλοπιμαία από την Ελβετία «και ήταν αδύνατον να αξιοποιηθούν με ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες από ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι η πραγματογνωμοσύνη δεν του δόθηκε έγκαιρα ώστε να ζητήσει κι αυτός δικούς του πραγματογνώμονες με τεχνικούς συμβούλους και ότι διέρευσαν πολλά από τα απόρρητα της επιτροπής στον Τύπο.

Επαναλαμβάνει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το πόρισμα της προανακριτικής θα είναι αυτό που έχουν αναφέρει κάποιες εφημερίδες και καταλήγει ότι «η επιτροπή όχι μόνο δεν τήρησε στοιχειώδεις τύπους της διαδικασίας αλλά παραβίασε κατάφωρα τα δικαιώματά του και τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου».

Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να καταθέσει αίτημα για εκ νέου κλήτευση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης επιμένει ότι την επόμενη Πέμπτη 4 Ιουλίου θα παραδώσει το τελικό πόρισμα στην Ολομέλεια της Βουλής.