6 Ιουν 2013

Επίθεση Παπακωνσταντίνου σε Βενιζέλο και Διώτη

«Ανακαλύφθηκε δήθεν καινούργιο αντικείμενο» σχολίασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην επέκταση του εις βάρος του κατηγορητηρίου με το αδίκημα της απιστίας.



«Γιατί, ενώ η μέχρι τώρα έρευνα αφορούσε στην αλλοίωση των στοιχείων, προκύπτει τώρα η ανάγκη αυτής της πρότασης; Γιατί ενώ ανάλογη πρόταση απορρίφθηκε πριν πέντε μήνες από την Ολομέλεια, σήμερα επανέρχεται;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Παράλληλα, επιτέθηκε στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, κάνοντας προκλητικά λόγο για «ευτελισμό της διαδικασίας», του οποίου παρόμοιο ο ίδιος δεν μπορεί να θυμηθεί.

Αναφορικά με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εις βάρος του από τις μαρτυρίες στην Προανακριτική, ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι αυτά ήταν γνωστά εδώ και πέντε μήνες και επανέρχονται τώρα, αν και είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Ξαφνικά αλλάξαμε θέμα συζήτησης. "Ανακαλύφθηκε" δήθεν καινούριο αδίκημα» υποστήριξε από την πρώτη στιγμή της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας, αναφορικά με τις εργασίες της Προανακριτικής, ότι «οι βασικές αρχές κάθε εισαγγελικής διαδικασίας, η μυστικότητα, η χωρίς προκατάληψη εξέταση των πραγματικών στοιχείων, η απαραίτητη αμεροληψία, η αίσθηση του δικαίου έχουν πεταχθεί στα σκουπίδια».

Χρησιμοποιώντας έωλα επιχειρήματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε, επιτιθέμενος κατά πάντων, να αποποιηθεί των ευθυνών του. Απέρριψε μάλιστα τα νέα εις βάρος του στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι ήταν ο ίδιος που είχε πρώτος αναφερθεί στην επιστολή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία συνόδευε το αρχκό CD που ήρθε από τη Γαλλία.

Ο πρωην υπουργός μάλιστα αποπειράθηκε να αντιστρέψει τα ερωτήματα που προκύπτουν από τους χειρισμούς του για τη λίστα Λαγκάρντ, επιρρίπτοντας ευθύνες στη γαλλική πλευρά, για τη μη πρωτοκόλληση του εγγράφου.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η γαλλική επιστολή ουσιαστικά τεκμηριώνει τους δικούς του ισχυρισμούς.

Επιμένοντας στην εκδοχή περί «προσπάθειας ενοχοποίησής» του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε με σφοδρότητα τόσο στο διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να βάλει στο «κάδρο» τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά: «... Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε  η επιστολή των Γάλλων, παρακολούθησα με κατάπληξη τις αντιδράσεις του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου. "Αν ήξερα το πώς ήρθε η επιστολή, θα την χειριζόμουν διαφορετικά" λέει ο ένας. "Ουδέποτε ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος..." ακούμε από το ΠΑΣΟΚ. Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες;» σχολίασε.

Έκανε μάλιστα λόγο για «θράσος» του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τον έβαλε πρόσφατα στην ίδια πρόταση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. «Δεν είμαι εγώ αυτός που υπερασπίστηκε στη Βουλή τον Άκη Τσοχατζόπουλο» είπε χαρακτηριστικά.

«Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου, υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα; Και αλήθεια, αυτό ήταν το πρόβλημα; Τότε γιατί δεν με ρωτούσαν να τους διευκρινίσω πώς ακριβώς ήρθαν τα στοιχεία; Τηλέφωνα δεν  υπήρχαν; Γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο κ. Διώτης να μου πει: "Υπουργέ, προβληματίζομαι πώς να τα χρησιμοποιήσω τα στοιχεία που μου έδωσες. Μου ξαναλές πώς τα πήρες; Κανένα χαρτί είχαμε;"».

«Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί  δεν με ρώτησε, στο περιθώριο των  αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού, "που τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στον Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε;". Ή, αν δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα, γιατί δεν ρώτησε την κυρία Λαγκάρντ, με την οποία είχε τακτικές συναντήσεις στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών εν πάση περιπτώσει;» σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Και καθώς αναφέρομαι στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε στη διάθεσή του επί τόσους μήνες το περίφημο USB, πιστεύοντας -όπως ισχυρίζεται- ότι πρόκειται για αντίγραφο και ότι το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα, υπάρχει ένα απλό ερώτημα: τι ακριβώς έκανε ο ίδιος για τη λίστα αυτή; Ζήτησε ποτέ ενημέρωση επί τόσους μήνες από τον κ. Διώτη για την πορεία των ερευνών;» συμπλήρωσε.

Όσο για τις ενέργειές του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να πείσει ότι έδωσε αρχικά μόνο 20 από τα ονόματα της λίστας, επειδή γνώριζε τα προβλήματα σε τέτοιες υποθέσεις και, όπως είπε, ήθελε «η προσπάθεια να επικεντρωθεί σε πρώτη φάση στα μεγαλύτερα ποσά, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα, αντί να διαχυθεί και να μην γίνει τίποτα στο τέλος με προφάσεις του είδους "2.000 ονόματα, που να προλάβουμε να τα ψάξουμε;"».

Επιμένοντας στην αθωότητά του, τέλος, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν επί θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια απόπειρα να καταδείξει ότι ουδέποτε έκανε «ρουσφέτια» ή ευνόησε κάποιον...