21 Ιουν 2013

Πρόσω ολοταχώς για ανασχηματισμό

Για υπαναχώρηση Κουβέλη κάνουν λόγο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που επιλέγουν να διατηρήσουν στη ζωή την κυβέρνηση. Ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή το απόγευμα αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και δεν αποκλείεται συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά μέσα στο σαββατοκύριακο καθώς επισπεύδεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση των υπουργών υπό τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ.
Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Κυριακή και Δευτέρα επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λευκάδα.

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το βράδυ της Πέμπτης είχαν συμφωνήσει να υπάρξει συνάντηση εντός των επόμενων ημερών μετά τις αποφάσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου για αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, αποχωρούν Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα καλύψουν τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης.  Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακύρωσε το εισιτήριό του για τη Θεσσαλονίκη, όπου επρόκειτο να μεταβεί στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής και θα παραμείνει στην Αθήνα.

Με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση και έθεσε θέμα νέας πολιτικής συμφωνίας με τη ΝΔ, όπως και αλλαγής του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης, αξιώνοντας ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Πάντως, στην Ιπποκράτους διατυπώθηκαν και διαφορετικές απόψεις, όπως αυτές τις οποίες εξέφρασαν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουτσούκος, διεκδικώντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι θα συνταχθούν με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει όπως και να έχουν τα πράγματα, τονίζοντας για τη συνέχεια: «ελπίζω στη στήριξη της ΔΗΜΑΡ». Με δηλώσεις τους κατά την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έσπευσαν εν μέσω των χθεσινοβραδινών ραγδαίων εξελίξεων, υπουργοί της κυβέρνησης υπογράμμισαν ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πως σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία, «προχωρώντας αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις».

«Περιμένουμε να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ελπίζουμε σε συνέχεια της στήριξης», δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου (ΑΝΤ1), ο οποίος μίλησε για την ανάγκη η χώρα να μην πέσει σε ακυβερνησία και στασιμότητα. Ο ίδιος επαίνεσε τη στάση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση με υπευθυνότητα, σε μία δύσκολη καμπή.
«Παρών» έχει δηλώσει ο ανεξάρτητος βουλευτής (Συμφωνία για την Ελλάδα) Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Στο Μαξίμου «μετρούν τα κουκιά» για την επόμενη μέρα. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέρχονται συνολικά σε 153 και ενδεχομένως θα μπορούσαν να ενισχυθούν με ακόμη 3 ανεξάρτητους βουλευτές: Ανδ.Λοβέρδος – Κ.Μαρκόπουλος – Θοδ.Σολδάτος.

Σημειώνεται ότι, αναφορικά με τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε πως το πλαίσιο συμφωνίας των τριών κομμάτων για την ΕΡΤ, όπως αυτό διαμορφώθηκε την Τετάρτη το βράδυ, έχει καταγραφεί εγγράφως. Με άλλα λόγια, άφησε να εννοηθεί ότι ο Φώτης Κουβέλης υπαναχώρησε από τις θέσεις του, γεγονός που κατά τη γνώμη του αποδεικνύεται από τις σημειώσεις τις οποίες ο ίδιος επικαλείται.

Το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ γύρω από το ποιος ευθύνεται για το «διαζύγιο».