1 Ιουλ 2013

Το δρόμο για τη μετεξέλιξη της ΝΔ άνοιξε το 9ο συνέδριο

Ως πρώτο βήμα για τη μετεξέλιξη της ΝΔ θεωρούν στο στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά το 9ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος, ενώ αφήνουν ανοικτό οι αλλαγές που κυοφορούνται με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής να οδηγήσουν το προσεχές μέλλον σε έναν φορέα της ελληνικής Κεντροδεξιάς, με νέο όνομα και οργανωτική δομή.


Σύμφωνα με Τα Νέα, τον σχεδιασμό αυτό, άλλωστε, εξυπηρετεί η νέα πολιτική πλατφόρμα, υπό την κωδική ονομασία «Νέα Ελλάδα», που προέβαλε από το βήμα του Συνεδρίου ο Αντώνης Σαμαράς, χωρίς απαραιτήτως στο τέλος του δρόμου αυτό να είναι και το όνομα ενός νέου σχηματισμού, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Σε ιδεολογική βάση, το συνέδριο επισημοποίησε την εγκατάλειψη της πολιτικής του λεγόμενου μεσαίου χώρου, στην οποία είχε επενδύσει η ΝΔ κατά την περίοδο της προεδρίας του Κώστα Καραμανλή, ενώ μέσα από τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Επιτροπής επικύρωσε την κυριαρχία του κ. Σαμαρά και στον κομματικό μηχανισμό, καθώς εξελέγησαν σχεδόν όλα τα στελέχη του στενού προεδρικού πυρήνα.

Μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται από τη συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια νέα ατζέντα δεξιάς στροφής και ένα προσκλητήριο ενότητας και συμπόρευσης καταρχήν προς τα στελέχη της Κεντροδεξιάς και σε δεύτερο στάδιο προς τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Ο νέος σχεδιασμός, όπως άφηναν να εννοηθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο, προβλέπει τις επόμενες ημέρες την επανένταξη στη ΝΔ των ανεξάρτητων βουλευτών Κώστα Μαρκόπουλου και Θόδωρου Σολδάτου. Παράλληλα, τον δρόμο της επιστροφής στο κόμμα προεξοφλείται ότι θα πάρουν σταδιακά και κομματικά στελέχη που είχαν αδρανοποιηθεί ή αποχωρήσει.

Οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν ότι σε στελεχικό επίπεδο η πρόσκληση περιορίζεται στον κεντροδεξιό χώρο, καθώς ένα επίσημο άνοιγμα στα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά θα μπορούσε να δηλητηριάσει τις σχέσεις με την Ιπποκράτους και να κλείσει τους διαύλους που εξακολουθεί να διατηρεί το Μαξίμου με τη ΔΗΜΑΡ.

Οι απουσίες από το βήμα

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία κορυφαίων στελεχών της ΝΔ από το βήμα του ομιλητή. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής περιορίστηκε σε μια σιωπηλή εμφάνιση στην πρεμιέρα της Παρασκευής, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη που αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα να μην πάρει τον λόγο.

Επίσης, σχολιάστηκε η απουσία από το βήμα του Συνεδρίου του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Τέλος, μάταια ορισμένοι περίμεναν και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που τελικώς δεν έκρινε σκόπιμο να εμφανιστεί.