15 Ιουλ 2013

Δεν θα κατηγορούνται για «ξέπλυμα» χρήματος όσοι φορολογούμενοι πληρώνουν άμεσα τα πρόστιμα

Τη δυνατότητα να μην πέφτουν στο δίχτυ της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.


Διάταξη που θα περιληφθεί στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών θα προβλέπει πως όσοι συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή που εμπίπτει στις διατάξεις περί ξεπλύματος χρήματος θα μπορούν μέσα σε προθεσμία 20 ημερών να καταβάλουν το φόρο ώστε να μην ενεργοποιείται σε βάρος τους η αυστηρότερη διαδικασία που προβλέπεται στις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Έτσι, η άμεση αποπληρωμή των βεβαιωμένων προστίμων θα απεγκλωβίζει τους φοροφυγάδες από τον έλεγχο και τις κυρώσεις της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αυτό γίνεται διότι στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που εμπλέκεται η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να διεκδικήσει μέσω της σύντομης οδού τους διαφυγόντες φόρους, καθώς κινείται εξ αρχής η ποινική διαδικασία και τα περιουσιακά στοιχεία του παραβάτη δεσμεύονται.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως η ρύθμιση δεν θα ελαφρύνει τους μεγάλους φοροφυγάδες καθώς δεν θα αναστείλει τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, αλλά θα διευκολύνει την είσπραξη φόρων που σήμερα παραμένουν ανείσπρακτοι και τους οποίους η εμπειρία έχει καταδείξει πως δύσκολα εισπράττονται όταν οι προσαυξήσεις και το ύψος των προστίμων πολλαπλασιάζονται.

Ακόμη η ρύθμιση δεν θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Θα υπάρχουν διακρίσεις ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος και τον εάν έχουν διαπραχθεί και άλλα αδικήματα πέρα από τη φοροδιαφυγή.