25 Ιουλ 2013

Αμεση λειτουργία της ΝΕΡΙΤ προτείνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ

Την απευθείας λειτουργία της ΝΕΡΙΤ από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, χωρίς τη λειτουργία ενδιάμεσου φορέα, πρότειναν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Π.Καψή.


Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, βρήκαν απέναντι τους «μόνο αδιαλλαξία και αντιφατικότητα» καθώς ο υφυπουργός απάντησε ότι «'καταγράφει την πρόταση', αλλά 'δεν πρόκειται να τη μεταφέρει' στην κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Στη συνάντηση με τον κ. Καψή, οι εργαζόμενοι πρότειναν, επίσης, το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ να συνεχίσουν να το παράγουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και με ταχύτατες διαδικασίες να αποχωρήσουν με σύνταξη όσοι το επιθυμούν.

Σύμφωνα με την πρόταση, η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. «Μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, με ουσιαστικό διάλογο με ανεξάρτητους φορείς και ενώσεις των εργαζομένων θα σχηματοποιηθεί και θα οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Δυσαρέσκεια από ΕΣΑμεΑ

Τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία της εκφράζει η ΕΣΑμεΑ για την προκήρυξη για την μεταβατική ΕΡΤ, η οποία δεν προβλέπει θέση του παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων στη Νοηματική Γλώσσα αλλά ούτε και για την ειδικότητα του Διερμηνέα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, και οι δύο αναφερόμενες ειδικότητες θα πρέπει να έχουν ως υποχρεωτικό προσόν τη γνώση της ΕΝΓ, που αποδεικνύεται με τη βεβαίωση επάρκειας στην ΕΝΓ και με βεβαίωση διερμηνείας στην ΕΝΓ αντίστοιχα ή να έχουν επιλεχθεί από τα τηλεοπτικά μέσα κατόπιν πρότασης της Ομοσπονδίας Κωφών.

«Το γεγονός της απουσίας του δελτίου ειδήσεων στη Νοηματική Γλώσσα καθιστά, εξ’ αρχής, το δημόσιο φορέα Ραδιοτηλεόρασης μη προσβάσιμο στους Κωφούς-Βαρήκοους πολίτες της χώρας, στερώντας τους το αναφαίρετο Συνταγματικό δικαίωμα στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ

Την Τετάρτη, ο δικηγόρος της ΕΡΤ Γεώργ. Κόκκας ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες έπαυσε η λειτουργία της ΕΡΤ, προκηρύχθηκε η πρόσληψη δημοσιογράφων κ.λπ. Παράλληλα, ζητεί να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή για το άμεσο «πάγωμα» όλων των κυβερνητικών πράξεων που αφορούν την ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο κ. Κόκκας υπογραμμίζει ότι «διενεργήθηκαν ανεπίτρεπτες πράξεις» από τον κ. Μάναλη που «προσβάλλουν το αναγκαίο επίπεδο και ποιότητα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Μεταξύ των πράξεων αυτών αναφέρεται η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες και ραδιοτηλεοπτικά στούντιο για την εκπομπή «χείριστου μόνο τηλεοπτικού προγράμματος (και όχι ραδιοφωνικού)», χωρίς να ζητούνται οι αναγκαίες άδειες των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των προγραμμάτων που εκπέμπονται υπό «τον αυθαίρετο και αδόκιμο διακριτικό τίτλο 'Δημόσια Τηλεόραση', κατά τρόπο που καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου, ενώ αντίκειται παντελώς στις γενικές αρχές εκπομπών και διαφημίσεων που προέβλεπε ο καταστατικός νόμος της ΕΡΤ Α.Ε. (1730/1987), όπως επίσης αντίκειται παντελώς στην προβλεπόμενη από το άρθρο 15 του Συντάγματος αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση των ειδήσεων υπό τον έλεγχο του κράτους (στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καθόλου μέχρι σήμερα ειδήσεις και ειδησεογραφικές εκπομπές)».

Ως προς την προκήρυξη για τις προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθεί η ΝΕΡΙΤ ΑΕ, ο κ. Κόκκας τονίζει ότι προκηρύχθηκαν θέσεις εργασίας χωρίς να αναφέρονται οι όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ενώ παρέχεται μπόνους 200 μονάδων για τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, χωρίς «να διευκρινίζεται αν θα προστίθενται επιπλέον οι 10 μονάδες βαθμολόγησης ανά μήνα για την προηγούμενη ραδιοτηλεοπτική εμπειρία τους».

Ο δικηγόρος της ΕΡΤ υποστηρίζει, επίσης, ότι το σχέδιο νόμου για τη ΝΕΡΙΤ ψηφίστηκε από την Βουλή χωρίς να προβλέπονται στον νόμο αυτό «μεταβατικές διατάξεις που όφειλε να είχε προβλέψει ο νομοθέτης για το καθεστώς μετάβασης από την ΕΡΤ ΑΕ στην ΝΕΡΙΤ ΑΕ, με αποτέλεσμα όλη αυτή η μεταβατική περίοδος να διέπεται από αυθαίρετες, παράνομες και ελεγκτέες πράξεις του ειδικού διαχειριστή».