13 Σεπ 2013

Σόιμπλε: Η Γερμανία δεν καθυστερεί την ενοποίηση των τραπεζών στην ΕΕ

H Γερμανία δεν θέλει να καθυστερήσει την τραπεζική ενοποίηση στην ευρωζώνη διαβεβαίωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, λίγο πριν ξεκινήσει το άτυπο Eurogroup. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κεντρικού σώματος για την εξυγίανση των τραπεζών.

Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία καθώς Γερμανία και Κομισιόν δεν έχουν έλθει ακόμη σε συμφωνία για τη φύση της εποπτείας των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν κεντρικό επόπτη για τις τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Γερμανία ζητά ένα δίκτυο εθνικών αρχών.

«Μπορούμε να ενεργήσουμε μόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι τόσο πειστικά που… θα πετύχουμε μια λύση η οποία θα είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το (γερμανικό) Σύνταγμα».

Ο Σόιμπλε τόνισε πως οι τρέχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες δεν δίνουν νομική βάση σε ένα ευρωπαϊκό όργανο να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς και για αυτό ένα δίκτυο εθνικών εποπτικών αρχών θα πρέπει να είναι επικεφαλής για την λύση των τραπεζών της Ευρωζώνης που έχουν καταρρεύσει, όσο οι συνθήκες δεν τροποποιούνται.