14 Σεπ 2013

Τρίτη ημέρα συνομιλιών για τη Συρία

Χωρίς να έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα-παρά μόνο η συμφωνία για νέα συνάντηση εντός του μήνα-συνεχίζονται στη Γενεύη οι συνομιλίες Κέρι-Λαβρόφ, με τη συμμετοχή και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία. Οι τρεις άνδρες συμφώνησαν ότι μόνο με μια πολιτική λύση μπορεί να υπάρξει διευθέτηση της κρίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι συμφωνήθηκε εντός του μηνός να υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών, στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για ανταλλαγούν απόψεις όσον αφορά τις πιθανότητες να συγκληθεί μία ειρηνευτική διάσκεψη για την κρίση στη Συρία.
Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για θέματα όπως το μέγεθος του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Σκεπτικισμό ως προς την προθυμία της Δαμασκού να καταστρέψει τα χημικά της όπλα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι France 24. «Είναι σημαντικό οι αρχές της Συρίας να εφαρμόσουν αυτά που έχουν πει για να αποδείξουν την καλή τους πίστη», ανέφερε και ζήτησε να υπάρξει «μια σταθερή και αποφασιστική δράση από τη διεθνή κοινότητα», αν οι ερευνητές του ΟΗΕ καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Σύμφωνα με τον ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο "αλλά δεν θα πούμε εάν τα μέτρα περιλαμβάνουν πιθανή χρήση βίας", συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η συριακή κυβέρνηση έχει στείλει αίτημα στον ΟΗΕ για να ενταχθεί στη Σύμβαση του 1993 που αφορά την απαγόρευση των χημικών όπλων, ενώ Ρώσοι και Αμερικανοί επεξεργάστηκαν στη Γενεύη την Πέμπτη και την Παρασκευή ένα σχέδιο για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εν τούτοις είναι βαθιά διχασμένο μεταξύ των δυτικών χωρών που κατηγορούν το συριακό καθεστώς για την σφαγή με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και τη Ρωσία που υπερασπίζεται τη σύμμαχο Συρία.
Πηγές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν αναμένει ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα της Συρίας θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά στη χρήση στρατιωτικής βίας λόγω της ρωσικής αντίθεσης στο ενδεχόμενο αυτό.