16 Σεπ 2013

Ο Τσίπρας στη Γερμανία για την στήριξη του αριστερού Ρίξινγκερ

Το θέμα επιστροφής από τη Γερμανία του αναγκαστικού κατοχικού δανείου «έκλεισε» ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του Die Linke, της γερμανικής Αριστεράς, προκαλώντας μάλιστα έντονο εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίκειται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς.

Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν είχε ακόμη ενημέρωση για το θέμα, όταν δέχθηκε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη δήλωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να αιφνιδιάζεται και δήλωσε ότι δεν έχει γνώση των δηλώσεων του κ. Ρίξινγκερ.

«Αυτό δεν είναι η σωστή λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα», είχε δηλώσει μία μέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Die Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ, στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Ειδικότερα ο πρώτος πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς δήλωσε. «Κοιτάζουμε από κοινού προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω» και πρόσθεσε πως είναι αναγκαία μία άλλη πολιτική διάσωσης στην Ευρώπη, επισημαίνοντας όμως ότι δεν πρόκειται για ζήτημα μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, αλλά μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Αριστεράς τόνισε χαρακτηριστικά το μεγάλο σκάνδαλο στην Ελλάδα είναι πως «τα παιδιά πεινάνε, ενώ οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ούτε σεντ, συνεχίζουν να γυρνάνε με τα πολυτελή γιοτ τους τον κόσμο, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ματώνουν».

Για αυτό το λόγο ο κ.Ρίξινγκερ εξήγησε πως είναι «αδιανόητο να διατεθούν νέα χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών, ενώ Έλληνες που φοροδιαφεύγουν συνεχίζουν να φυγαδεύουν εκατομμύρια στις χώρες της Ευρώπης». Μάλιστα πρόσθεσε πως πριν «ματώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, πρέπει οι Έλληνες εκατομμυριούχοι να δώσουν έως και το 50% της περιουσίας τους ως θυσία αλληλεγγύης και αυτό πρέπει να ισχύσει και για τα χρήματα που έχουν φυγαδευτεί σε χώρες της Ευρώπης, τα οποία θα πρέπει αμέσως να παγώσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρίξινγκερ στο Βερολίνο το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, καθώς έχει προσκληθεί να παραστεί στην τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Die Linke, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί επίσης με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιείται λίγο καιρό μετά την επίσκεψη Άσμουσεν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ζητήσει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, η οποία όμως δεν έγινε, λόγω απουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την πρωτεύουσα.

Με δεδομένη τη θέση του κ. Τσίπρα περί αναγκαιότητας κουρέματος του χρέους, αλλά και τις απορριπτικές δηλώσεις εκ μέρους του προέδρου της ΕΚΤ κ.Μάριο Ντράγκι, η συνάντηση δεν αναμένεται να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Εχει όμως σε κάθε περίπτωση μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς η ηγεσία της ΕΚΤ δείχνειότι θέλει να έχει ανοιχτούς διάυλους επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα.