19 Σεπ 2013

Λογισμικό για την καταγραφή της νοσηλείας στις ΜΕΘ από το πανεπιστήμιο Κρήτης

Νέους ορίζοντες, επιστημονικούς και εμπορικούς, «ανοίγει» λογισμικό που ανέπτυξε το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και καταγραφή της νοσηλείας ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Το Crit.Is είναι ένα σύστημα ολοκληρωμένης κλινικής τεκμηρίωσης και υποστήριξης λήψης αποφάσεων, που διαχειρίζεται τις πολύπλοκες πληροφορίες που δίνει το περιβάλλον μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Με λίγα λόγια, είναι ένα software το οποίο καταγράφει, αποθηκεύει, ομαδοποιεί και προβάλει τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγονται ανά ασθενή στη ΜΕΘ, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό αρχείο που καλύπτει το σύνολο της διαμονής του ασθενή στη ΜΕΘ» εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος, υπό την επίβλεψη του οποίου ολοκληρώθηκε αλλά και αναπτύσσεται το πρόγραμμα.

Η εγκατάσταση του λογισμικού έχει γίνει ήδη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους «δημιουργούς» του ότι ο  γιατρός αντλεί ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε πληροφορία θέλει για τον ασθενή, καθώς έχουν καταχωριστεί όλα τα στοιχεία του ασθενή, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Με ένα κλικ είναι άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες όπως πχ σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα ζωτικά σημεία του ασθενή, η διαχείριση υλικών, οι παράμετροι του αναπνευστικού προφίλ, οι νοσηλευτικές παρατηρήσεις, οι ιατρικές οδηγίες και άλλες κρίσιμες πληροφορίες.

Η μελέτη και η υλοποίηση του προγράμματος υποστηρίχθηκε από την εταιρία Draeger Hellas, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της ιατρικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας ασφαλείας. «Η εταιρία στηρίζει έμπρακτα την ελληνική καινοτομία και την πανεπιστημιακή έρευνα. Ζητήσαμε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα «φακέλου» ασθενών για τη ΜΕΘ. Η Dräger έχει ως στόχο να προωθήσει το software στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την ελληνική έρευνα, σε μία περίοδο που η χώρα μας το έχει όσο ποτέ ανάγκη» αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Μανώλης Σιδηρουργός, με αφορμή την ανακοίνωση της εμπορικής εκμετάλλευσης του Crit.Is.