27 Σεπ 2013

Ακίνητα: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν


Δικαιότερη κατανομή των φορολογικών επιβαρύνσεων του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με τις συνεχείς διορθώσεις που γίνονται στο σχετικό σχέδιο νόμου, στη βάση των παρατηρήσεων που υπέβαλαν τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι αστικές περιοχές της χώρας, που είναι και οι ακριβότερες, θα σηκώσουν τελικώς τα μεγαλύτερα βάρη του νέου φόρου, αποκαθιστώντας την άδικη μεταχείριση που επεφύλασσε το αρχικό σενάριο στα οικόπεδα μικρής αξίας, τα αγροτεμάχια και τους βοσκότοπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά και μικρούς οικισμούς.

Το πρώτο χτύπημα είχαν δεχθεί τα χωριά και οι μικροί οικισμοί με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, μέτρο το οποίο οδήγησε χιλιάδες ιδιοκτήτες να διακόψουν την ηλεκτροδότηση και να κλείσουν οριστικά τα σπίτια τους στα χωριά.

Στην περίπτωση που προχωρούσε το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο, θα δινόταν το τελειωτικό κτύπημα σε όλες τις περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, εν αντιθέσει με τις περιοχές με μεσαία και υψηλή τιμή ζώνης, για τις οποίες προέκυπταν ελαφρύνσεις σε σχέση με τα σημερινά βάρη.

Τα οικόπεδαΓια τα εντός σχεδίου οικόπεδα αυξάνεται ο αριθμός των κλιμακίων της κλίμακας υπολογισμού του φόρου. Από τα 20 κλιμάκια που προέβλεπε η αρχική κλίμακα ανεβαίνουν στα 25. Αποτέλεσμα της νέας κλίμακας είναι η μεγάλη μείωση του φόρου για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ χαμηλή τιμή ζώνης και σημαντική αύξηση του φόρου για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές.

Ο πολύ χαμηλός συντελεστής που ξεκινούσε από το 0,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μειώνεται στο 0,02 ευρώ. Αντίθετα, οι υψηλότεροι συντελεστές αυξάνονται για να καλυφθεί το κόστος της ελάφρυνσης για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.

Ο ανώτατος συντελεστής ανέρχεται πλέον στα 12 ευρώ (ή και περισσότερο) ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ανώτερο συντελεστή φόρου 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη νέα κλίμακα, ο φόρος ξεκινά από 0,02 ευρώ το τετραγωνικό για οικόπεδα με αξία από 0,01 έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνει μέχρι τα 20 ευρώ το τετραγωνικό για τα εντός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές της χώρας με αξία άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου ο φόρος ξεκινούσε από το 0,4 ευρώ το τετραγωνικό και έφθανε τα 4 ευρώ το τ.μ.

Επομένως με το νέο σχέδιο ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων μειώνεται έως 95% για τα εντός σχεδίου οικόπεδα σε περιοχές με πολύ μικρή αντικειμενική αξία, έως 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές της χώρας ο φόρος πενταπλασιάζεται καθώς από τα 4 ευρώ το τ.μ. που ήταν ο ανώτατος συντελεστής φόρου εκτοξεύεται στα 20 ευρώ το τ.μ.

Αναλυτικότερα: Το πρώτο κλιμάκιο του αρχικού σχεδίου, στο οποίο αντιστοιχούσε συντελεστής φόρου 0,4 ευρώ το τετραγωνικό για μοναδιαία αξία οικοπέδου από 1 ευρώ έως 20 ευρώ το τ.μ., σπάει σε πέντε επιμέρους κλιμάκια, σύμφωνα με τα οποία:

- Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας έως 2 ευρώ το τ.μ. θα εφαρμόζεται συντελεστής 0,02 ευρώ/τ.μ., αντί 0,4 ευρώ/τ.μ. που είχε οριστεί με την προηγούμενη κλίμακα.

- Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 2 και μέχρι 4 ευρώ το τετραγωνικό ορίζεται συντελεστής φόρου 0,07 ευρώ/τ.μ., αντί 0,4 ευρώ/τ.μ. που είχε οριστεί με την προηγούμενη κλίμακα.

- Για τα οικόπεδα αξίας πάνω από 4 και μέχρι 6 ευρώ το τ.μ. θα εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 0,15 ευρώ/τ.μ., αντί 0,4 ευρώ/τ.μ. που είχε οριστεί με την προηγούμενη κλίμακα.

- Για τα οικόπεδα αξίας πάνω από 6 και μέχρι 10 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 0,25 ευρώ το τ.μ. αντί 0,4 ευρώ/τ.μ. που είχε οριστεί με την προηγούμενη κλίμακα.

- Για τα οικόπεδα αξίας πάνω από 10 και μέχρι 20 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 0,30 ευρώ το τ.μ. αντί 0,4 ευρώ/τ.μ. που είχε οριστεί με την προηγούμενη κλίμακα.

Για οικόπεδα αξίας μέχρι 75 ευρώ ανά τ.μ. οι συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων μειώνονται σε σύγκριση με τους συντελεστές της αρχικής κλίμακας.

*Για οικόπεδα αξίας άνω των 75 ευρώ, η νέα κλίμακα προβλέπει αυξημένους συντελεστές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σε σύγκριση με την προηγούμενη. Για παράδειγμα:

- για οικόπεδα αξίας από 76 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αυξάνεται στο 0,75 ευρώ/τ.μ. από 0,7 ευρώ/τ.μ.
- για οικόπεδα αξίας 101-150 ευρώ/τ.μ. ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,85 ευρώ/τ.μ. από 0,8 ευρώ.

- για ακριβά οικόπεδα αξίας πάνω από 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ο συντελεστής με βάση τον οποίο υπολογίζεται ο Ενιαίος Φόρος αυξάνεται από 4 σε 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά τους συντελεστές πρόσοψης για τα αγροτεμάχια, ο συντελεστής 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί επιβαρυντικά κυρίως για τους αγρότες που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις οι οποίες έχουν πρόσοψη σε αγροτική οδό. Με το νέο σχέδιο οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής: 1 εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και 1,2 στην περίπτωση όπου το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό και συνεπώς έχει μεγαλύτερη αξία.

ΚατοικίεςΓια τα κτίρια (κατοικίες κ.λπ.), ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό μιας σειράς συντελεστών, οι οποίοι, με τις αλλαγές που έγιναν, σε άλλες περιπτώσεις αυξάνονται και σε άλλες μειώνονται.

Αύξηση 2%-3% στον νέο φόρο προκύπτει σε όλα σχεδόν τα κτίσματα, λόγω επιβολής πρόσθετου Συντελεστή Πρόσοψης και στα κτίρια.
Ο φόρος πολλαπλασιάζεται με Συντελεστή Πρόσοψης 1,02 για κτίρια με μία πρόσοψη σε δρόμο και 1,03 για κτίρια με 2 ή παραπάνω προσόψεις. Ο Συντελεστής Πρόσοψης υπολογίζεται σε 1 ή δεν εφαρμόζεται καν εάν το κτίριο δεν έχει καμία πρόσοψη, καθώς και για κτίρια «ειδικών συνθηκών» (απαλλοτριωμένα κ.λπ.) ή μονοκατοικίες.

Για τους επαγγελματικούς χώρους η αύξηση φθάνει και το 5%, λόγω των αλλαγών που έγιναν στους συντελεστές απομείωσης του φόρου, για επιφάνειες από 1.500 τ.μ. και άνω. Οι νέες κλίμακες προβλέπουν αύξηση του συντελεστή κατά 0,05 μονάδα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Μείωση 1%-2% στο ποσό του φόρου προκύπτει για διαμερίσματα από τον 4ο όροφο και άνω επειδή αλλάζει η κλίμακα του συντελεστή φόρου. Ενώ παραμένει αμετάβλητος για υπόγεια (0,98), για ισόγεια ή για τον 1ο όροφο (1,00) και για τον 2ο ή τον 3ο όροφο (1,02), μειώνεται σε 1,03 (αντί 1,04 που σχεδιαζόταν) για διαμερίσματα στον 4ο ή στον 5ο όροφο και σε 1,04 (αντί 1,06) από τον 6ο όροφο και πάνω.

Μείωση 1% προκύπτει για ημιτελή κτίσματα, καθώς ο φόρος θα υποπολλαπλασιάζεται με 0,4 και όχι 0,5 όπως σχεδιαζόταν αρχικά.



Πηγή :www.euro2day.gr