Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στο Δημόσιο από το 2014, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρουν «τα ΝΕΑ», εμφανίστηκε ωστόσο απαισιόδοξος ως προς τον εντοπισμό πιστοποιητικών-μαϊμού, βάσει των οποίων διορίστηκε σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων - διαδικασία που θα οδηγούσε στην απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο.
«Πρέπει να προσλάβουμε ανθρώπους με υψηλά προσόντα, που δεν μπορούμε να βρούμε μέσα από τη διαδικασία του προγράμματος της κινητικότητας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης,μ μιλώντας χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όπου συζητείται νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στον δημόσιο τομέα.
Οπως διευκρίνισε, το πράσινο φως για προσλήψεις εξειδικευμένων υπαλλήλων δίνεται δεδομένης της αποδοχής από την τρόικα να ισχύσει η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση στην περίπτωση του μνημονιακού στόχου των 15.000 απολύσεων έως το τέλος του 2014 - εκ των οποίων οι 4.000 εντός του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η αναλογία της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις για όλο το υπόλοιπο Δημόσιο. Βάσει των στοιχείων αυτών, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έως τα τέλη του 2013 θα έχουν γίνει συνολικά 7.000 με 8.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, οι οποίες το 2014 αναμένεται να αυξηθούν.
Αναφερθείς, ωστόσο, στον έλεγχο των «μαϊμού» πτυχίων και πιστοποιητικών πρόσληψης υπαλλήλων του Δημοσίου, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία. «Δεν είναι εύκολος ο έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών, είναι χρονοβόρος και δεν νομίζω ότι θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν διαφορετικά δικαιολογητικά και έλλειψη βάσης δεδομένων για να συγκριθούν τα στοιχεία».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι από τις 2.100 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα, οι 960 έχουν μπει σε αυτοδίκαιη αργία και 223 τέθηκαν σε αναγκαστική αποχώρηση. «Υπήρχε μια απαράδεκτη κατάσταση απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης. Τα πειθαρχικά υπολειτουργούσαν, είχαμε ΕΔΕ που δεν ολοκληρώνονταν, εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις για χρόνια που δεν εξετάζονταν από τα πειθαρχικά συμβούλια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου που, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «διορθώνουν» τον τρόπο χορήγησης αδειών σε δημοσίους υπαλλήλους, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας, που είχε θεσπιστεί το 1989. «Σήμερα θεωρούμε ότι αυτό είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί», υπογράμμισε.