«Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από κανέναν». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξορκίζοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών και προαναγγέλλοντας νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δώσουν λύση σε οποιοδήποτε ζήτημα τεθεί με τυχόν παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κάτι που πάντως εκτίμησε ότι «δεν θα τολμήσουν» να κάνουν.
Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αμηχανία απέναντι στις εξελίξεις και μικροκομματική αντίληψη της κατάστασης.
Αναφερόμενος σε επαφές που είχε με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, καθώς και τον Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα προκύψει, με «απόλυτη ψυχραιμία» στο πλαίσιο του Συντάγματος. «Δεν θα εξευτελίσει κανείς τους κοινοβουλευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς και τις εκλογικές διαδικασίες», είπε, αναφερόμενος στις δυνατότητες που παρέχουν τα άρθρα 53 παράγραφος 2 και 51 παράγραφος 1 του Συντάγματος.
Εξειδικεύοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σε απάντησή του προς το Real.gr, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για:
-Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και προσδιόρισε την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ως θέμα ημερών...
-Το ζήτημα της χρηματοδότησης. Λίγες ώρες πριν από την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυε ότι «η Δημοκρατία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τους αντιπάλους της», ζητώντας κυρώσεις σε σχέση με την χρηματοδότηση ενός πολιτικού κόμματος στο εσωτερικό του οποίου λειτουργεί μία εγκληματική οργάνωση, καθώς και μηχανισμούς αναστολής της χρηματοδότησης εωσότου υπάρξει δικαστική απόφαση για τη δράση της τελευταίας.
-Το ζήτημα του εκβιασμού των κοινοβουλευτικών και εκλογικών διαδικασιών. Αναφέρθηκε εκ νέου στο Σύνταγμα, που επιτρέπει στον νομοθέτη να δώσει λύση, και μάλιστα με θέσπιση από την πλειοψηφία της Βουλής.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε οι σχετικές νομοθετικές τροποποιήσεις να ψηφιστούν ομόφωνα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, πλην της Χρυσής Αυγής, διαμηνύοντας όμως ότι «μπορούμε και μόνοι μας (σ.σ. η κυβερνητική πλειοψηφία) να κάνουμε αυτά που απαιτούνται για την προστασία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ίδιος άλλωστε επιτέθηκε με σφοδρότητα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και δη τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση τους, απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. «Εάν κάποιοι περιμένανε από την Χρυσή Αυγή, από τον κ. Μιχαλολιάκο και την παρέα του να τους διαμορφώσει ένα πολιτικό σκηνικό, μέσα στο οποίο θα βγουν να αναδείξουν το δικό τους πολιτικό πρόσωπο, λυπάμαι πάρα πολύ (...). Γιατί διαπιστώνοντας ότι η Δημοκρατία μπορεί να αμυνθεί και να αποτρέψει τις καταστρατηγήσεις και τους ευτελισμούς, είναι πάρα πολύ ενοχλημένοι», είπε.
Μίλησε λοιπόν για ένα ενιαίο «αντιμνημονιακό μέτωπο», που είναι ετερόκλητο και αντιφατικό, αλλά πάντως δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνο. «Είναι άλλο να έχεις μία πολιτική διαφωνία και άλλο να κρύβεσαι πίσω από την Χρυσή Αυγή», είπε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι τραγικό και καλώντας όλους να ξανασκεφτούν τις προτεραιότητες της χώρας και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Υποστήριξε δε, ότι τόσο η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, έχει πλήρη συνείδηση των προτεραιοτήτων, καλώντας και την ηγεσία τους να κάνει το ίδιο, αντί να επιδεικνύει μικροκομματική νευρικότητα. «Αν κάποιες πολιτικές δυνάμεις χωρίς επίγνωση, νομίζουν ότι η μάχη που δίνουν οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ευκαιρία για να προωθήσουν την αντιμνημονιακή πολιτική αυτή είναι μια μίζερη και μικροκομματική αντίληψη. Κάποιοι είναι αμήχανοι, σχεδόν δυσαρεστημένοι. Και επιμένουν να θέτουν ζήτημα εκλογών», είπε.
Πολιτικά ανυπόστατα και επικίνδυνα τα σενάρια εκλογών
Αναφερόμενος δε, στα σενάρια πρόωρων εκλογών, υποστήριξε ότι είναι «πολιτικά ανυπόστατα που είναι άκρως επικίνδυνα για την οικονομία, την κοινωνία και τη σταθερότητα στην χώρα», με ό,τι σημαίνει η λέξη σταθερότητα, οικονομική, πολιτική και κοινωνική.
Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την επομένη της επιστροφής του από τις ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά της θεωρίας των δύο άκρων, σημειώνοντας ότι «η βία δεν είναι δύο άκρα, είναι ένα άκρο», ενώ άφησε αιχμές για μερίδα συνταγματολόγων που υποστήριξαν τις προηγούμενες μέρες ότι σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κινείται στα όρια της νομιμότητας, καθώς δεν κινήθηκε η διαδικασία άρσης της ασυλίας τους στη Βουλή. Εξέφρασε μάλιστα την λύπη του για τέτοιες επιστημονικές απόψεις, και για την ενόχληση που προκαλεί η εφαρμογή του Συντάγματος...
Πηγή: real.gr