23 Οκτ 2013

ΗΠΑ: Κάνουμε ό,τι και οι άλλοι

O διευθυντής των αμερικανικών μυστικών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP)Απόπειρα να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί εντός και εκτός Γαλλίας μετά το δημοσίευμα της Le Monde περί παρακολουθήσεων γάλλων πολιτών από τη NSA έκανε ο διευθυντής των αμερικανικών μυστικών πληροφοριών. Τα δημοσιεύματα περιλάμβαναν «ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών» είπε ο Τζέιμς Κλάπερ ωστόσο αρνήθηκε να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα.
"Η πληροφορία περί 70 εκατομμυρίων καταγραφών τηλεφωνικών δεδομένων γάλλων πολιτών είναι εσφαλμένη" δήλωσε ο Τζέιμς Κλάπερ και συμπλήρωσε: " έχουμε ήδη αποσαφηνίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωναν στοιχεία πληροφοριών αντίστοιχα με αυτά που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες".
 
Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες για να προστατεύσουν τη χώρα, τα συμφέροντά τους και για να προστατεύσουν τους συμμάχους τους από τρομοκρατικές απειλές και τη διάδοση όπλων μαζική καταστροφής ενώ συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρόχρονη φιλία με τη Γαλλία, με την οποία συνεργάζεται στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών.
 
Η υπόθεση που ήρθε στο φως τη Δευτέρα μετά από στοιχεία βασισμένα στο υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην συνεργάτης της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν προκάλεσε ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Παρισιού  με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να εκφράζει στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα την αποδοκιμασία του για τις "απαράδεκτες αυτές πρακτικές".