21 Οκτ 2013

Κυβερνητικός συντονισμός εν όψει της άφιξής της τρόικας

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των υπουργείων εν όψει της άφιξής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στα τέλη της εβδομάδας. Στο πλαίσιο των εντολών που έχουν λάβει από το Μέγαρο Μαξίμου τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου διευθετούν εκκρεμότητες που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του προγράμματος , ώστε στη διαπραγμάτευση με τα στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να μην προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
 
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα υπουργεία να κλείσει τις περισσότερες από τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, τον Κώδικα Δικηγόρων και την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές θέσεις για τη διαθεσιμότητα και τις αμυντικές βιομηχανίες έχουν γνωστοποιηθεί στην τρόικα και αναμένεται η άφιξη των κ.κ. Π. Τομσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ στην Αθηνά στα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της τρόικας θα βρεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017 και τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο 2014 -2017. Οι διαπραγματεύσεις θα εστιασθούν στο πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014 -2016, το οποίο από την τρόικα υπολογίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ.

Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 το οποίο η Κυβέρνηση τοποθετεί στα 700 εκατ. ευρώ και η τρόικα στα 2 δισ. ευρώ εξετάζεται η περικοπή των μισθών του Δημοσίου που ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ έως και 10%, η αύξηση του φόρου σε τσιγάρα και ποτά, αλλά και η «ομογενοποίηση» συντάξεων σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πρόσθετα δημοσιονομικά οφέλη και από τη φορολογική συμμόρφωση, τις αλλαγές που επέρχονται στην φορολογία εισοδήματος από την εφαρμογή του Ν. 4110/2013 από την 1η Ιανουαρίου 2014 (π.χ. παρακράτηση 26% στα μπλοκάκια από 20% σήμερα), από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κ.α...