6 Οκτ 2013

Ομπάμα: Δεν θα χάσουν τους μισθούς τους οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε αργία

Συνεχίζεται το «λουκέτο» στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διαμηνύει στους Ρεπουμπλικάνους ότι πρέπει να σταματήσουν αυτή τη «φάρσα» ενώ παράλληλα να δηλώνει ότι από αυτή την κρίση δεν πρόκειται να βγει κανείς κερδισμένος.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσάκ Χέιγκελ κάλεσε τους 400.000 πολιτικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους την εβδομάδα που έρχεται. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος προς τους συνολικά 800.000 εργαζομένους που βρίσκονται σε αργία ανέφερε « δεν γνωρίζω πότε θα βγούμε από το αδιέξοδο , αλλά όταν όλο αυτό τελειώσει θα αποζημιωθείτε» .


Επιπλέον , ο Ομπάμα απευθυνόμενος  στους Ρεπουμπλικάνους στη διάρκεια του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού μηνύματός του είπε «. Σταματήστε αυτήν την φάρσα. Τελειώνετε με το κλείσιμο των υπηρεσιών». 
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν έξω από το Κογκρέσο φωνάζοντας ότι θέλουν να δουλέψουν, καθώς βρίσκονται σε αναγκαστική αργία λόγω του "λουκέτου" σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Παράλληλα κατήγγειλαν τους Ρεπουμπλικανούς ότι έβαλαν λουκέτο στο δημόσιο και τους άφησαν χωρίς δουλειά για να εκβιάσουν τη κατάργηση του προγράμματος Ομπάμα που θα δώσει υγειονομική περίθαλψη σε εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς.
Νωρίτερα ο Ομπάμα σε μια συμβολική κίνηση βγήκε από το Λευκό Οίκο για να αγοράσει φαγητό από κοντινό εστιατόριο και μίλησε για τη ανάγκη αλληλεγγύης. «Αυτό το κατάστημα παρέχει έκπτωση 10% σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι σε αναγκαστική αργία, συν ένα μπισκότο. Και αυτό δείχνει ότι ο ένας Αμερικανός φροντίζει τον άλλον» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Εξαιτίας της παράλυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης οι ΗΠΑ ανέβαλαν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ ο Ομπάμα ακύρωσε την περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία.

"Θα είμαι απολύτως ξεκάθαρος με τους φίλους και εχθρούς σε όλον τον κόσμο. Μην παρερμηνεύσετε αυτό το στιγμιαίο επεισόδιο στην αμερικανική πολιτική σαν κάτι λιγότερο από μια στιγμή της πολιτικής ή σαν κάτι περισσότερο" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ωστόσο η ανησυχία μεγαλώνει όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει η 17η Οκτωβρίου οπότε το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο του χρέους για να μην χρεοκοπήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.