30 Οκτ 2013

Σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο με άξονα την Τρ. Πειραιώς

Την ολοκλήρωση ενός ακόμη σημαντικού deal επιτυγχάνει η Τρ. Πειραιώς, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μόλις μηνών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην αγορά και ανοίγοντας το δρόμο για θετικές εξελίξεις που αναμένεται να “αγγίξουν” το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Η Τρ. Πειραιώς κατορθώνει να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών καθώς η διάθεση των μετοχών και των warrants που κατείχε η BCP υπερκαλύφθηκε, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες κατά 1,5-2 φορές. Το τίμημα της συναλλαγής διαμορφώνεται σύμφωνα με ανακοίνωση της BCP στα 2,10 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 1,50 ευρώ ανά μετοχή και 0,6 ευρώ ανά warrant, με αποτέλεσμα η συναλλαγή να ανέρχεται στα 494 εκατ. ευρώ για το 4,64% της Τρ. Πειραιώς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η τιμή των 1,50 ανά μετοχή αντιπροσωπεύει discount 8,5% από το χθεσινό κλείσιμο της Τρ. Πειραιώς, σε αντιστοιχία με τη μέση τιμή των τελευταίων 30 συνεδριάσεων".

Πριν από τέσσερις μήνες η ίδια τράπεζα είχε καταφέρει να αντλήσει 1,455 δισ. ευρώ, με την ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να φτάνει το 19,68%. Τότε σημαντικές θέσεις είχαν αποκτήσει η BCP, συμμετέχοντας με 400 εκατ. ευρώ και μεγάλα ξένα ονόματα όπως το Baupost. 

Με την υπερκάλυψη της διάθεσης μετοχών και warrants η τράπεζα δεν ενισχύεται κεφαλαιακά -αφού ένας επενδυτής αποχωρεί και κάποιοι άλλοι εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο- ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι η πώληση της BCP βρήκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση αποτελεί πολύ θετικό σημάδι για το βάθος της αγοράς.

Η συναλλαγή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι πριν από λίγους μήνες κανείς δεν πίστευε ότι οι ξένοι επενδυτές θα “πόνταραν” στην ελληνική ανάκαμψη και κυρίως στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών. Σήμερα, η ελληνική αγορά δείχνει να περνά με απόλυτη επιτυχία ένα πολύ δυνατό “crash test”, σε μία στιγμή, μάλιστα, που η ατέρμονη συζήτηση γύρω από το χρηματοδοτικό κενό και το ελληνικό χρέος επηρεάζει αρνητικά το κλίμα.

Πρόκειται, εξάλλου, για μία εξέλιξη που διαμορφώνει ένα πολύ θετικό κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των αποτελεσμάτων της BlackRock αλλά και της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της Eurobank. “Το ενδιαφέρον των ξένων ανοίγει μία νέα... πόρτα για την Eurobank, αφού η επιτυχής ολοκλήρωση μίας τέτοιας συναλλαγής δείχνει ότι η ελληνική αγορά επανέρχεται στα ραντάρ των διεθνών παικτών και αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας”, σημειώνει έμπειρο στέλεχος της αγοράς.

Η πραγματοποίηση του placement έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια της διοικητικής ομάδας της Τρ. Πειραιώς, καθώς μπορεί η πώληση να γίνεται από την BCP, ωστόσο η Πειραιώς είχε αναλάβει μεγάλο μέρος της προώθησης. Μάλιστα, στις επαφές που έγιναν στις ΗΠΑ η διοικητική ομάδα της Τρ. Πειραιώς είχε την ευκαιρία να σταθμίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Μετά το placement ένα ποσοστό άνω του 20% θα βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά, γεγονός που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, ενώ το 80% του ποσοστού αυτού θα το κατέχουν ξένοι επενδυτές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην Τρ. Πειραιώς όσο και στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα της συναλλαγής, στελέχη με μεγάλη εμπειρία της αγοράς εξηγούν ότι σε deals τέτοιου μεγέθους το discount είναι επιβεβλημένο, κυρίως λόγω των υφιστάμενων συνθηκών. Αφενός οι συνθήκες στην ελληνική αγορά δεν δικαιολογούν συναλλαγές με preimum ή εστω σε τρέχουσες τιμές και αφετέρου η BCP έπρεπε με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με την κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας για διαθέσει έως το τέλος του έτους το ποσοστό της. Συνεπώς υπήρχε μεγάλο "overhang" από τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι κάποια στιγμή θα προχωρούσε σε πώληση μετοχών και warrants. Παρ’ όλα αυτά, η επιτυχής ολοκλήρωση μίας συναλλαγής της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, με θεσμικούς επενδυτές να... δίνουν τον τόνο, προσδίδει νέα δυναμική στον τραπεζικό κλάδο.

Πηγη: Capital.gr