Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις, αλλά και οι εξαιρέσεις παλαιών ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Φαίνεται ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα κλείνουν την πόρτα της πρόωρης εξόδου, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Μεταξύ άλλων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δηλαδή δεν θα λαμβάνεται υπόψιν ο τελευταίος μισθός για να βγει η σύνταξη, αλλά θα καθιερωθεί ο τρόπος υπολογισμού του ΙΚΑ, θα υπάρξουν μειώσεις και στις συντάξεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας άνοιξε θέμα ασφαλιστικού , ενώ χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης πήγε στο υπουργείο οικονομικών όπου ενημερώθηκε για τις νέες παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα.
Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών το βράδυ δεν ήταν τυχαία. «Υπάρχουν περιθώρια για στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό», σημείωσε.
Στο στόχαστρο μπαίνουν παλαιοί ασφαλισμένοι που βγαίνουν σε σύνταξη κάτω από τα 62 έτη, που είναι το γενικό όριο για μειωμένη σύνταξη.
Παράλληλα η οικονομική κατάσταση των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούν επιτακτικά νέες παρεμβάσεις προκειμένου να εξαλειφθούν τα ελλείμματα κυρίως σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Παράθυρο «στοχευμένων περικοπών» στο ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ.
Όπως είπε, «η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους».
Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών», σύμφωνα με τον υπουργό. Και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».