4 Οκτ 2013

Ο Χριστόφιας κύριος υπεύθυνος για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας


Τον Δημήτρη Χριστόφια δείχνει ως βασικό υπεύθυνο για τη καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας το πόρισμα των τριών δικαστικών που ερεύνησαν τους χειρισμούς που οδήγησαν στη κατάρρευση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρεται: «Συνεκτιμώντας το σύνολο της μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιον μας, πρώτος και κύριος υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της χρεoκοπίας, είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Χριστόφιας.

Δεν είχε μέτρο                                                                                                          

Αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Επέμενε στην επιβολή των θέσεων του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεων του. Δεν είχε μέτρο. Χαρακτηριστική ήταν η απόφαση του να συμφωνήσει άνευ όρων για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι τράπεζες της Κύπρου, χωρίς κανένα αντιστάθμισμα, επιφέροντας καίριο πλήγμα στον τραπεζικό τομέα. Η ασύγγνωστη καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος για στήριξη και συνομολόγηση συμφωνίας, συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, στη χειροτέρευση των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και άλλων συναφών προς την οικονομία προβλημάτων».

Ευθύνες σε κόμματα

Το πόρισμα δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Χριστόφια, σημειώνοντας ότι όποιος διαφωνούσε θα μπορούσε να παραιτηθεί, κάτι που δεν συνέβη. Ευθύνες αποδίδονται και στα κόμματα που μετείχαν στη Κύβέρνηση και κυρίως στο ΑΚΕΛ. Ωστόσο μέρος των ευθυνών φέρου και τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που αποχώρησαν από τη κυβέρνηση Χριστόφια, αλλά συγκυβερνούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την περίοδο που λαμβάνονταν οι καταστροφικές αποφάσεις. Στο πόρισμα σημειώνεται πως «εύλογα συνάγεται ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση λειτουργούσαν κάτω από το πλέγμα ‘Εγώ κυβερνώ, κάνω ότι θέλω’».

Απροετοίμαστος ο Αναστασιάδης

Το πόρισμα των τριών δικαστικών αναφέρεται και σε μέρος των ευθυνών που φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, κυρίως για την αποδοχή του κουρέματος των καταθέσεων. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του» αναφέρεται «ευθύνονται για ένα και μόνο λόγο: Η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup υπολειπόταν. Υποτιμήθηκαν ενδεχόμενα που κατά λογική συνέπεια, έπρεπε να προβλεφθούν. Δεν απορρίπτουμε όμως τη θέση του κυρίου Αναστασιάδη ότι πριν τη σύναψη της συμφωνίας βρέθηκε προ αδυσώπητου διλήμματος να δεχθεί ή να μη δεχθεί τη σύναψη της εκβιαστικά τεθείσας συμφωνίας. Πήρε το βάρος να δεχθεί, κρίνοντας ότι η άρνηση θα είχε δυσμενέστερες συνέπειες για τον τόπο».