28 Νοε 2013

Γερμανία: Συνασπισμός με 185 σελίδες συμβιβασμών




Αν κάτι μπορεί να κάνει καλά η Μέρκελ, είναι να περιμένει. «Γιατί να μην περιμένω τις επόμενες 14 ημέρες; Θα κάθομαι ήσυχα και θα κάνω τη δουλειά μου», είπε χθες το μεσημέρι παρουσιάζοντας με τους άλλους δύο μελλοντικούς εταίρους της, τον Σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή Χορστ Ζεεχόφερ, την κυβερνητική συμφωνία. Εμφανίστηκαν ευδιάθετοι στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Τύπου, η επιτυχία της συμφωνίας είχε εξαλείψει τα σημάδια της κόπωσης από τη μαραθώνια διαπραγμάτευση 17 ωρών της προηγούμενης νύχτας μέχρι τις πέντε το πρωί της Πέμπτης.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΗ. Η Μέρκελ θα επανεκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας στις 17 Δεκεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που θα περιμένει χωρίς να κινδυνεύει να την κατηγορήσουν ως αναβλητική και αναποφάσιστη, όπως σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις. Τώρα τα δύσκολα είναι για τους Σοσιαλδημοκράτες, γιατί αυτοί πρέπει να αποφασίσουν με το εσωκομματικό δημοψήφισμα τις επόμενες δύο εβδομάδες αν θα εγκρίνουν ή όχι τη νέα συγκατοίκηση με τη Μέρκελ. Χθες ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν αισιόδοξος. «Θα έχουμε μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της κυβερνητικής συμφωνίας», είπε. «Μην έχετε αγωνία, ξέρω πολύ καλά το μαγαζί μου», διαβεβαίωσε τους δύσπιστους.
«Αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις από πολύ διαφορετικές αφετηρίες και γι' αυτό κράτησαν τόσο πολύ», είπε η Μέρκελ. «Αν είναι επιτυχημένη η πουτίγκα θα το καταλάβουμε τρώγοντας», συμπλήρωσε με νόημα. Η κυβερνητική συμφωνία 185 σελίδων που προέκυψε θα αποτελέσει τη γραμμή πλεύσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η συμφωνία αθροίζει ουσιαστικά τις βασικές απαιτήσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, χωρίς απαραίτητα να τις συνθέτει. Μεταξύ των άλλων, φέρνει τον κατώτατο εγγυημένο μισθό παγγερμανικά, τη δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 63, τα διόδια για τους αλλοδαπούς στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους και τη διπλή υπηκοότητα για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη Γερμανία. Η απόφαση για τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης αναβάλλεται για το τέλος, με απαίτηση του SPD που έχει μπροστά του το εσωκομματικό δημοψήφισμα.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. Για δεύτερη φορά η Ανγκελα Μέρκελ θα είναι καγκελάριος σε κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες. Θα είναι «ένας μεγάλος συνασπισμός για να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις για τη Γερμανία», είπε χθες στους δημοσιογράφους. Θα είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός για τους μικρούς ανθρώπους», απάντησε ο Γκάμπριελ, εννοώντας τους «καθημερινούς» Γερμανούς. Η κυβερνητική συμφωνία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν περιλαμβάνει φορολογικές αυξήσεις όπως ζητούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά τις είχε αποκλείσει κατηγορηματικά η Μέρκελ. Η ηγεσία του SPD προβάλλει, αντί γι' αυτό, την επίτευξη του κατώτατου μισθού (8,50 ευρώ ωρομίσθιο). Θα δώσει ανάσα σε εργαζομένους πολλών κλάδων, οι οποίοι σήμερα αμείβονται με μισθούς πείνας σε βαθμό να χρειάζονται και κοινωνικό επίδομα για να επιβιώσουν. Ετσι θα διορθωθεί και τουλάχιστον μία πτυχή των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, που υπήρξαν με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρτ Σρέντερ. Σοσιαλδημοκρατικό χρώμα έχει και η αλλαγή στο συνταξιοδοτικό. Η σύνταξη στα 67 μετριάζεται με τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 63 χωρίς μείωση της σύνταξης για όποιον έχει 45 ασφαλιστικά χρόνια. Αυτά τα δύο μέτρα δίνουν σαφές κοινωνικό πρόσημο στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και σε συνδυασμό με τη στροφή σε αναπτυξιακής κατεύθυνσης μέτρα, ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρατιδίων, μπορεί να ενισχύσουν και την εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία, όπως ζητούν οι εταίροι στην ευρωζώνη.

ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΝΟΤΑ. Η κυβερνητική συμφωνία έχει και τη σφραγίδα της δεξιάς Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, που είναι το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού. «Τα διόδια είναι στη συμφωνία», είπε ο πρόεδρος του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας. Προϋπόθεση όμως είναι να βρεθεί ρύθμιση ώστε τα διόδια να τα πληρώνουν μόνο οι αλλοδαποί κάτοχοι αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας, χωρίς να παραβιάζεται ευρωπαϊκό δίκαιο που δεν επιτρέπει διακρίσεις για τους ευρωπαίους πολίτες.

Στο κρεβάτι χωρίς τον Ζεεχόφερ
«Είχαμε πολλά να κάνουμε, πήγαμε στις έξι το πρωί στο κρεβάτι», είπε χθες ο Ζεεχόφερ. «Χωριστά», διευκρίνισε ο Γκάμπριελ. «Μπορώ να φανταστώ ότι θα αλλάξει το στάτους, αν κερδίσει
το εσωκομματικό δημοψήφισμα», συμπλήρωσε ο Ζεεχόφερ.