Ευρύτερες ζυμώσεις και επαφές διεξάγονται στα παρασκήνια της πολιτικής με φόντο τις τρέχουσες εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την κινητικότητα που παρατηρείται στο ΠαΣοΚ και απεύχονται μια εσωτερική κρίση που μπορεί να δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στη συνοχή του δικομματικού συνασπισμού.
Εξάλλου, η κυβέρνηση στηρίζεται σε 154 βουλευτές, εκ των οποίων οι 27 είναι του ΠαΣοΚ και αρκετοί από αυτούς εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για τη λειτουργία και τη στρατηγική του κυβερνητικού σχήματος.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς δεν επιθυμεί στην παρούσα περίοδο να συντηρείται κλίμα αποσταθεροποίησης, ενώ είναι σε ανοικτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο που τον έχει διαβεβαιώσει ότι η ΚΟ του ΠαΣοΚ είναι συμπαγής.
Ο φόβος του «ατυχήματος» όμως είναι υπαρκτός και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τα μελλούμενα, ειδικά μετά την πρόσκληση (πρόσκληση αποστασίας τη χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαρ. Τρικούπη) του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα προς τους κυβερνητικούς βουλευτές - και ειδικά προς τους βουλευτές του ΠαΣοΚ - να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα. «Το προσκλητήριο Τσίπρα μας συσπείρωσε» είναι η διαβεβαίωση που έχει δοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠαΣοΚ, στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τον κεντρικό πυρήνα εξουσίας της κυβέρνησης.
Ομως, η πολιτική ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Και αυτό, διότι εκτός από τις πολιτικές κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, επιδρά σημαντικά και η εμπλοκή και η καθυστέρηση που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στη σκιά της κίνησης του κ. Τσίπρα, τη δική της ιδιαίτερη σημασία είχε και η στρατηγική επιλογή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος κατήγγειλε δημόσια - με το βλέμμα και στο εσωτερικό της ΝΔ - ότι «κέντρα εξουσίας του εσωτερικού και του εξωτερικού θέλουν αποσταθεροποίηση όταν λένε ότι θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».
Η αναφορά του κ. Βορίδη, που μίλησε στον Ρ/Σ Βήμα FM 99.5, προκάλεσε αίσθηση, διότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι με τις δημόσιες δηλώσεις ορισμένων παραγόντων της ΝΔ, αλλά και με τις υπόγειες επαφές τους και συζητήσεις, δημιουργείται κλίμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης τάσης.
Παράλληλα, ο κ. Βορίδης άνοιξε μια μεγάλη παρασκηνιακή συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για το τι πραγματικά εννοούσε ο πρώην υπουργός που έριξε το καρφί του και προς ορισμένα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη που θα ήθελαν μελλοντικά να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ.
«Δεν μπορούμε λοιπόν να υπερβούμε τις πολιτικές και ιστορικές μας διαφορές, προκειμένου να στηριχθούν σε έναν συγκεκριμένο καμβά συγκεκριμένες πολιτικές. Αυτοί που το λένε αυτό, τι θέλουν; Να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση στην κυβέρνηση, να δημιουργηθεί κλυδωνισμός και πιθανόν εκλογές και σ' αυτές να φτιαχτεί ένα σχήμα με συνεργασίες ενός ευρέος φάσματος της Αριστεράς, προκειμένου να εμπεδωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή η πολιτική» τόνισε ο κ. Βορίδης, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πρόταση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και διευκρίνισε ότι αναφέρεται και σε όσους προέρχονται από τη ΝΔ.
Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να συζητείται έντονα στο πολιτικό σύστημα η στρατηγική επιλογή της κυρίας Μπακογιάννη να ανοίξει θέμα επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα. Στον απόηχο της εκτίμησης της πρώην υπουργού για «περίοδο αναταραχής», ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο και η στάση του κ. Φ. Κουβέλη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που εμφανίστηκε - με συνέντευξή του στο Action 24 - ανοιχτός στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε το μεσημέρι της Τρίτης να διευκρινίσει ότι το κόμμα του διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Βέβαια έχει το ενδιαφέρον της η αναφορά του κ. Κουβέλη ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής συνεργασίας ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον (σ.σ. εννοούσε τη ΝΔ)», αν και συμπλήρωσε πως «εάν προκύψουν στο μέλλον τότε θα δούμε» και απηύθυνε έκκληση να καταγράφονται όσα λέει και όχι να αναδεικνύονται ερμηνείες.
Πηγη: Tovima.gr