21 Νοε 2013

Σήμερα ο προϋπολογισμός, μακριά ακόμη η συμφωνία

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014 χωρίς συμφωνία με την τρόικα η οποία επιμένει όχι μόνο σε δημοσιονομικά μέτρα αλλά και σε μία σειρά από «διαρθρωτικά» ανταλλάγματα σε πλειστηριασμούς, λουκέτα, εργασιακό και αποκρατικοποιήσεις και πολλά άλλα πεδία που πλέον θεωρούνται «πιο σημαντικά και από τα δημοσιονομικά» λόγω του πολιτικού και κοινωνικού τους «κόστους»….

Στον νέο προϋπολογισμό, αυτό που επιτεύχθηκε χθες ήταν  απλώς η… συναίνεση ότι τα βασικά μεγέθη του «δεν είναι εκτός πραγματικότητας, έχουν λογική» ανέφερε χθες μετά την τελευταία συνάντηση ΥΠΟΙΚ- δανειστών υψηλόβαθμο στέλεχος.

Προβλέπει σύμφωνα με άλλο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου:
•          Πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 700 εκατ. ευρώ (έναντι 344 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Προσχέδιο).
•         Δεν γίνεται αναφορά σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φόρων.
•         Σειρά από μέτρα – οικονομικούς στόχους ανά πεδίο και υπουργείο.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν προϋπολογισμό-ασκό που θα «γεμίσει» με μέτρα τα οποία θα έρθουν στη Βουλή μέσω ρυθμίσεων, όταν  υπάρξει η συμφωνία με την τρόικα. Επιχειρείται από πλευράς κυβέρνησης να παραμείνουν έστω οι αριθμητικοί στόχοι του προϋπολογισμού- πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εκκρεμεί και το Μεσοπρόθεσμο 2014-2017 (σε αυτό θα πρέπει να καθοριστούν και τα μέτρα του 2015). Έτσι,  αν κατά την συνήθη στο παρελθόν πρακτική, απαιτηθεί ο προϋπολογισμός να «προσαρμοστεί» και στους γενικούς τους στόχους,  αυτό θα γίνει χωρίς να χρειάζεται συμπληρωματικός….

Αναχώρηση τρόικαςΟι δανειστές σήμερα αναχωρούν, δεν θα παραβρεθούν στο Eurogroup που συνεδριάζει την Παρασκευή με την ελληνική πλευρά να  επιχειρεί πάσει θυσία την υποβάθμιση του ζητήματος «Ελλάδα» στην συνεδρίαση, προάγοντας την παρουσίαση στους υπουργούς θέματα ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ….

ΤηλεδιασκέψειςΗ επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα είναι άγνωστη και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέσω μηνυμάτων και τηλεδιασκέψεων – αναφέρει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ- με στόχο την συμφωνία πριν το επίσημο Eurogroup της 9/12. «Όσα ακούγονται απόψε περί δήθεν συμφωνίας της τρόικας με το Υπουργείο Οικονομικών,  ιδίως δε για επίτευξη συμβιβασμού στο δημοσιονομικό τομέα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά» ανακοίνωσε χθες επισήμως το ΥΠΟΙΚ.

Προηγουμένως κορυφαίο στέλεχος διευκρίνιζε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «πιο κοντά σε συμφωνία μετά τη σημερινή διαπραγμάτευση», αλλά τα διαρθρωτικά μέτωπα είναι πιο μεγάλα από τα δημοσιονομικά… «Έχουμε έρθει πιο κοντά, το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πλέον το σημαντικότερο πρόβλημα, η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα διαρθρωτικά» Κορυφαίο στέλεχος ανέβαζε τον πήχη των … πιθανοτήτων για συμφωνία πριν τις 9 Δεκεμβρίου σε .. όχι 100% σίγουρη χθες το βράδυ αφού το μεσημέρι είχε «δώσει» ποσοστό 50/50.

Πλειστηριασμοί και Λουκέτα
Αρμόδια στελέχη ερμηνεύουν τη δήλωση όχι απαραίτητα ως σημείο... σύγκλισης στα δημοσιονομικά, αλλά ως ένδειξη των ισχυρότατων πιέσεων για πολύ επώδυνες παρεμβάσεις σε πλειστηριασμούς και σε άμεσα λουκέτα τα οποία έχουν δυσβάστακτο έως μη ανεκτό πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Άλλη πηγή θύμιζε ότι κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ επισήμαινε πως «πρώτα τα κλείσουν τα διαθρωτικά και μετά τα δημοσιονομικά»

Δύο συναντήσεις διάρκειας 1,5 ωρών«Υπήρξε πρόοδος, προχωράμε, ήταν μια καλή κουβέντα. Το κλίμα είναι καλό», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση και του απογευματινού γύρου «δεν έχω αίσθηση ότι υπάρχει καθυστέρηση και από τις δύο πλευρές, πρόσθεσε. Οι δηλώσεις αφορούσαν μία συζήτηση που δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και χαρακτηρίστηκε «πολιτική κυρίως».

Όσο για τον πρωινό μίνι υπουργικό με την τρόικα, επικεντρώθηκε στους πλειστηριασμούς και κατέληξε με «εμπλοκή», καθώς υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι ακόμα παραμένει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές με την τρόικα να ζητά απελευθέρωση...

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το ίδιο κορυφαίο στέλεχος ανέφερε ότι «σκοπός μας είναι να υπάρχει συμφωνία». Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στους δανειστές ότι η όποια λύση στους πλειστηριασμούς θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τα δύο κόμματα, με στελέχη της να έχουν αναγάγει το συγκεκριμένο θέμα στο πλέον φλέγον ζήτημα της διαπραγμάτευσης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
 
Πηγη: Capital.gr