Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επικρατεί μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς αρκετά μέλη του βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλου αριθμού βουλευτών της ΝΔ. Στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταγράφονται μεγάλη γκρίνια, δυσαρέσκεια και ενόχληση για κεντρικούς υπουργούς, καθώς εκτιμάται ότι με τη στάση τους δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.
Γκρίνιες για Στουρνάρα
Σε μια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός πιέζει τους υπουργούς να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την τρόικα, ώστε να επέλθει συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου και υπάρχουν μια σειρά από θετικές ειδήσεις στον τομέα των επενδύσεων, η ένταση στο παρασκήνιο περισσεύει. Παράλληλα κυριαρχούν τα επικριτικά σχόλια κατά υπουργών, ενώ γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις επιδόσεις τους.
Στο στόχαστρο πολλών βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας που προκάλεσε την οργή πολλών βουλευτών με την εμμονή του στην άποψη ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση.
Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε σκληρή κριτική το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου συζητήθηκε το θέμα του προϋπολογισμού. Πρώτη ξιφούλκησε εναντίον του η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που έδωσε και τον τόνο, υπερασπιζόμενη κυρίως τη μεσαία τάξη που δέχεται και την πολύ μεγάλη πίεση, ενώ εξαντλείται και η φοροδοτική της ικανότητα.
Βολές και από Βορίδη
Επικριτικός ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης που τάχθηκε κατά της υπερφορολόγησης, ενώ ο κ. Αργ. Ντινόπουλος είπε ότι ο υπουργός δοκιμάζει τις αντοχές των βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων συμφώνησαν με τη διαπίστωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ότι «η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή».
Πυρά από πολλούς βουλευτές της ΝΔ δέχεται και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, τον οποίο και επικρίνουν ότι έχει χάσει τη μάχη με την... ακρίβεια. Επίσης του καταλογίζουν ότι και στον τομέα της ανάπτυξης δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιτυχίες, ενώ του ασκείται κριτική για το ζήτημα των πλειστηριασμών.
Δυσαρέσκεια υπάρχει και για τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, ο οποίος όμως έχει την πλήρη στήριξη του κ. Στουρνάρα. Στον κ. Βρούτση καταλογίζουν υποχωρητικότητα έναντι της τρόικας, ενώ του επιτίθενται για την πρόταση περί αφαίρεσης της δυνατότητας βέτο του υπουργού Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις, εξέλιξη που θα οδηγούσε ουσιαστικά σε πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων.
Γκρίνια υπάρχει, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, και για τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, στον οποίο μικρός αριθμός βουλευτών δεν αναγνωρίζει ότι με τις κινήσεις του κατάφερε να μη γίνουν τα πανεπιστήμια εστίες έντασης.
Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί και κινείται διπλωματικά και θεσμικά και δεν έριξε λάδι στη φωτιά, παρά τις εισηγήσεις διαφόρων σκληροπυρηνικών εντός της κυβέρνησης, ορισμένοι βουλευτές επηρεασμένοι και από τμήμα ΜΜΕ αντιδρούν επιθετικά στον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων στα ΑΕΙ.
Μουρμούρα για τον κ. Γεωργιάδη
Μουρμούρες ακούγονται και για τον υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη, όχι τόσο για θέματα ουσίας, αλλά για τον τρόπο που κινείται και τον επικρίνουν ότι υπερεκτίθεται στα ΜΜΕ, καθώς οι εμφανίσεις του, είτε σε τηλεοπτικούς, είτε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι πάρα πολλές.
Πολλά παράπονα ακούγονται από βουλευτές αγροτικών περιοχών και για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τους χειρισμούς του στο ζήτημα της φέτας. Δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών 25 βουλευτές έβαλαν την υπογραφή τους, αν και στη συνέχεια την απέσυραν κατόπιν αυστηρών παραινέσεων από τον γενικό γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρα, σε κείμενο που διακινούσε ο ανεξάρτητος βουλευτής - προερχόμενος από τη ΝΔ - κ. Γ. Κασαπίδης. Οι βουλευτές ζητούσαν με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό να μην υπογράψει την επικείμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά για τη φέτα και παρά τη διαβεβαίωση ότι δεν θα πληγούν οι έλληνες κτηνοτρόφοι, επικρατεί ακόμη επιφυλακτικότητα.
Πηγη: Tovima.gr