Σε αγώνα ταχύτητας, για να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την τρόικα έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αποδύεται η κυβέρνηση, υπό τη σκιά και των συστάσεων της Ανγκελα Μέρκελ να αποφύγει η Αθήνα μια παρατεταμένη διελκυστίνδα ή, πολύ περισσότερο, ένα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, φρόντισε να μεταφέρει μέσω Βερολίνου στην πλευρά των δανειστών δύο μηνύματα: πρώτον, ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ και δεν θα δώσει δικαιώματα στην τρόικα σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Δεύτερον, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα περνούν μέσα από νέους φόρους ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ακόμη και για το πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, μάλιστα, στο οποίο θα αναζητηθούν οι πόροι για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τον προσεχή Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να χαθεί το μέτρο και πως απαιτείται χρόνος για να διαφανεί η αποτελεσματικότητα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Η προειδοποίηση, από το βήμα του συνεδρίου της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», για «μεταρρυθμιστική κόπωση» της ελληνικής κοινωνίας ήταν ένας εύσχημος τρόπος για να μεταφέρει στην τρόικα και το Βερολίνο το μήνυμα ότι οι αντοχές των ελλήνων πολιτών εξαντλούνται - και συνεπώς δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος ενός τρίτου Μνημονίου.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι ο Δεκέμβριος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν «καυτό μήνα» για την κυβέρνηση. Αλλά εκπέμπουν τη βεβαιότητα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ξεπεράσει τον κάβο και η κυβέρνηση θα χειριστεί (από 1ης Ιανουαρίου) την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από καλύτερη αφετηρία. Η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για την κυβέρνηση και θα αποτρέψει πολιτικούς κλυδωνισμούς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις και οι επαφές κορυφής του κ. Σαμαρά στη γερμανική πρωτεύουσα ενίσχυσαν το πολιτικό κεφάλαιό του στο εσωτερικό και το διεθνές προφίλ του, αλλά ταυτόχρονα αύξησαν και τον ζωτικό χώρο του κυβερνητικού συνασπισμού - που «για τον υπόλοιπο κόσμο αποτελεί σήμερα τον μοναδικό εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα», όπως σχολίαζαν χθες συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Στη βάση αυτή, ο κ. Σαμαράς έκρινε σκόπιμο να μεταφέρει στην ευρωπαϊκή σκηνή και τη βεβαιότητά του για τη συνοχή και τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του ότι μπορούν να καλυφθούν τυχόν νέες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία (μετά τη Θεοδώρα Τζάκρη), καθώς «υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια». Η πρωθυπουργική αναφορά φούντωσε τη φημολογία περί επαναπροσέγγισης με τον διαγραφέντα βουλευτή Γιώργιο Κασαπίδη.
Πηγη: Τanea.gr