5 Δεκ 2013

Κομισιόν: «Το φάρμακο είναι πικρό αλλά πρέπει να το πιείτε»

Το μήνυμα ότι η ελληνική προεδρία δεν πρέπει να συμπέσει ή να συνδυαστεί με μία νέα ελληνική κρίση και ως εκ τούτου η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με την Τρόικα και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του τριμήνου, απηύθυναν Μπαρόζο και Ρεν στην κυβέρνηση που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και ο αντιπρόεδρος Ρεν συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο και τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα και συζήτησαν διεξοδικά την εκτέλεση του μνημονίου, τον έλεγχο της Τρόικας και τα κολλήματα που έχουν σημειωθεί σε κρίσιμα θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί, τα προαπαιτούμενα και τα δημοσιονομικά μέτρα. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Ζ. Μ. Μπαρόζο έδωσε το στίγμα της συνάντησης. Εν ολίγοις είπε: «ακούσαμε προσεκτικά αλλά αυτό που λέμε εμείς είναι το σωστό και το ωφέλιμο για το λαό και την οικονομία».

Ο πρόεδρος Μπαρόζο ζήτησε:

• κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού
• μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος
• ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση
• επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων
• βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ζήτησε, μάλιστα, από την Ελλάδα να συνεργαστεί με την task force, ώστε να εκτελέσει πλήρως το πρόγραμμα. Ο πρόεδρος Μπαρόζο χρησιμοποίησε πολύ μεγάλο μέρος της ανακοίνωσής του προς τον τύπο για να περιγράψει τα επιτεύγματα της ελληνικής προσαρμογής σε μία χώρα που στάθηκε με το ένα πόδι στο βάραθρο της χρεοκοπίας. Ήταν εξαιρετικά σαφής και κατηγορηματικός πως η Ελλάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει τώρα που είμαστε κοντά στο τέλος του μαραθώνιου. «Ο δρομέας είναι περισσότερο κουρασμένος όσο πλησιάζει στο τέλος της διαδρομής σε σχέση με το σημείο εκκίνησης». Η χώρα, όμως, δεν πρέπει να τα παρατήσει.

Ανυποχώρητοι για τους πλειστηριασμούς
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, Μπαρόζο και Ρεν κατέστησαν απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με την Τρόικα και να καταλήξει σε λύση κοινής αποδοχής για το θέμα των πλειστηριασμών και αυτό θα συμβεί όταν η κυβέρνηση πλησιάσει την Τρόικα και όχι το αντίθετο. Παρομοίως απέρριψαν το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΕΑΣ, συζήτησαν την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο κανονικό του ποσοστό και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Κύκλοι της Κομισιόν επιμένουν στη φράση που χρησιμοποίησε ο Μπαρόζο για το πρωτογενές πλεόνασμα: «για πρώτη φορά βρίσκεται σε τροχιά να αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα».

Α. Σαμαράς: προεδρία ευκαιρίας και όχι κρίσης
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επέμεινε πως η Ελλάδα έχει να επιδείξει τα πλέον εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα, έχει βελτιώσει τη θέση της σε θέματα ανταγωνιστικότητας και εξέφρασε τη βούληση να φέρει εις πέρας το οικονομικό πρόγραμμα. Όταν ερωτήθηκε απέφυγε συγκεκριμένες αναφορές σε δημοσιονομικά μέτρα, μίλησε μόνο για ένα ανοιχτό μέτωπο και έδειξε βέβαιος πως ο έλεγχος θα τελειώσει πριν από το τέλος του έτους. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπαρόζο περιέγραψαν μία εξάμηνη ελληνική προεδρία με φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους που πρέπει να πετύχει για να κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα την ανάκτηση της αξιοπιστίας της στο κοινοτικό επίπεδο. Πηγές του Real.gr αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση με τους 28 επιτρόπους προσπεράστηκαν οι επιφυλάξεις και η συζήτηση ήταν θερμή και παραγωγική.