26 Ιαν 2014

Στα κρατικά ταμεία τα πρώτα 34 εκατ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή

Στα κρατικά ταμεία τα πρώτα 34 εκατ. ευρώ από τη φοροδιαφυγήΤα πρώτα λεφτά από τη φοροδιαφυγή μπήκαν στο ταμείο του κράτους.
Επειτα από προσεκτικούς ελέγχους μηνών από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου στα εμβάσματα και τις offshore εταιρείες από τη ΦΑΕ Πειραιά, τα πρώτα 34 εκατ. ευρώ βρίσκονται πλέον στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. 

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», τους τελευταίους τρεις μήνες (παρά το γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις), έπειτα από τις αυστηρές εντολές του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι στα 22.000 εμβάσματα πολιτών οι οποίοι φυγάδευσαν στο εξωτερικό περίπου 20 δισ. ευρώ χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία.
Οι Αρχές απομόνωσαν 460 φορολογούμενους, από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι έβγαλαν στο εξωτερικό περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Εφορία.  

Οι πρώτοι έλεγχοι απέδειξαν ότι 46 άτομα, εκ των οποίων 15 επιχειρηματίες, 5 εφοπλιστές, ένας τραπεζίτης (μισθωτές υπηρεσίες), ένας πολιτικός μηχανικός που ταυτόχρονα είναι και έμπορος τέχνης, ένας πολιτικός μηχανικός που έχει και έμμισθη σχέση με το Δημόσιο, 13 γιατροί και 10 δικηγόροι από τις ΔΟΥ του Ψυχικού, της Κηφισιάς, της Δ’  Αθηνών και της Γλυφάδας θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 14 εκατ. ευρώ σε φόρους.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που εντοπίστηκαν είναι και ένας επιχειρηματίας μαζί με έξι συγγενικά του πρόσωπα, οι οποίοι αποκόμισαν υπερκέρδη από την πώληση μετοχών και δεν τα δήλωσαν  στις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι επιπλέον φόροι που καταλογίστηκαν ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα από τους έλεγχους σε επτά offshore εταιρείες που κατείχαν πολλά και ακριβά ακίνητα, το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει περίπου 12 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες τους είχαν να πληρώσουν φόρους ακινήτων πάνω από δέκα χρόνια.

Ηδη οι εφοριακοί της Διεύθυνσης Μεγάλου Πλούτου έχουν στείλει στους φορολογούμενους τα σημειώματα που θα αναγράφεται το ποσό των αδήλωτων χρημάτων που φυγάδευσαν στο εξωτερικό και το ποσό που πρέπει να πληρώσουν. Το αδήλωτο ποσό θα φορολογηθεί βάσει της κλίμακας φορολογίας.  Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι πολλοί από τους φορολογούμενους που ελέγχονται είναι ανεπάγγελτοι, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι και δημόσιοι υπάλληλοι. Ετσι, από τους 460 φορολογούμενους, οι 100 είναι επιχειρηματίες, μέλη διοικητικών συμβουλίων και εφοπλιστές, ενώ κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης 20 είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, 14 ανεπάγγελτοι, 50 γιατροί, 40 δικηγόροι, 50 αρχιτέκτονες και μηχανικοί και δύο αθλητές.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί σίγουρο ότι οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 450 εκατ. ευρώ σε φόρους μαζί με τα πρόστιμα, θα προσφύγουν είτε στην επιτροπή του άρθρου 70β είτε στα φορολογικά δικαστήρια προκειμένου να προβάλουν τα επιχειρήματά τους για τα αδήλωτα χρήματα που έβγαλαν στον εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια και για ποιο λόγο δεν τα κατέγραψαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να βεβαιωθεί το 50% του οφειλόμενου ποσού, το οποίο θα αρχίσει να τοκίζεται μετά την παρέλευση 30 ημερών.

«Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί από αυτούς θα προσφύγουν στην επιτροπή του 70β . Ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή είναι τόσο εξόφθαλμη η φοροδιαφυγή, θα πληρώσουν χωρίς να προσφύγουν στην 70β», εκτιμά ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Θεοχάρης, ο όποιος έχει την ευθύνη των ελέγχων.


Έρευνες στα εισοδήματα τραγουδιστών

Επιπρόσθετα, την ώρα που το ΣΔΟΕ κατηγορείται από τους βουλευτές, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ότι καθυστερεί τον έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του, κ. Στέλιος Στασινόπουλος, έδωσε εντολή τις προηγούμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν ο έλεγχος που διενεργείται από το φθινόπωρο σε γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς.
Η αρμόδια διεύθυνση του Σώματος, αποτελούμενη από δέκα άτομα, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε με επιπλέον πέντε τις προηγούμενες ημέρες, απέστειλε αιτήματα σε όλες τις ελληνικές τράπεζες με τα ονόματα έξι τραγουδιστών που ελέγχονται προκειμένου να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους  λογαριασμοί.

Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες περιλαμβάνονται δύο πασίγνωστοι τραγουδιστές  και μια τραγουδίστρια η οποία κάνει θραύση τον φετινό χειμώνα σε μεγάλο κέντρο της Αθήνας.
Οι άνδρες του ΣΔΟΕ  έχουν ήδη στα χέρια τους όλες τις συμβάσεις που υπέγραψαν οι καλλιτέχνες το 2012 και το 2013 και εξετάζουν εάν έχουν δηλωθεί τα ποσά των αμοιβών στις φορολογικές δηλώσεις και τα βιβλία εσόδων και εξόδων.
Ταυτόχρονα έχουν ζητήσει από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου να τους ενημερώσει εάν οι καλλιτέχνες αυτοί περιλαμβάνονται στους 22.000 Ελληνες που έστειλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό από το 2010 και μετά, ποσά άνω των 100.000 που δεν δικαιολογούνται.
«Το ΣΔΟΕ είναι υποχρεωμένο να ελέγχει όλους τους Ελληνες πολίτες. Δεν υπάρχει ασυλία για κανένα», λέει στο «ΘΕΜΑ» ανώτατη πηγή του Σώματος. Η δουλειά που έχει το ΣΔΟΕ από εδώ και στο εξής θα είναι να συγκριθούν τα ποσά των λογαριασμών με τις φορολογικές δηλώσεις. Εάν μάλιστα διαπιστωθεί ότι έχουν βγάλει χρήματα και σε τράπεζες του εξωτερικού, αυτό θα προσμετρηθεί.