29 Ιαν 2014

Νέα στοιχεία δίνει ο Αντ.Κάντας


Φως σε νέα στοιχεία για την υπόθεση των μιζών στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των γερμανικών αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 της εταιρίας Weggmann αναμένεται να ρίξει σήμερα ο ήδη προφυλακισμένος Αντ.Κάντας.


Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου κλήθηκε εκ νέου από τους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση και καλείται να απολογηθεί για τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η απολογία του κ. Κάντα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού εκτιμάται ότι θα συνδράμει αποφασιστικά προκειμένου να αποσαφηνιστούν στοιχεία και δεδομένα που περιήλθαν στα χέρια των ανακριτών για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα του στρατού.

Εκτός από τον Αντ.Κάντα, κλήσεις σε απολογίες έστειλαν οι ανακριτές Γεωργουλέας και Μάρκου και σε μια σειρά άλλων προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» των εξοπλιστικών προμηθειών.

Τα ονόματα των νέων εμπλεκόμενων έχουν προκύψει από τα όσα έχουν αναφέρει στις απολογίες τους οι συγκατηγορούμενοί τους.

Απολογείται για μίζες Γερμανός
Ψηλά στη λίστα των κλήσεων περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και Γερμανός. Πρόκειται για τον Όλαφ Έσλερ, αντιπρόεδρο της εταιρίας Weggmann την περίοδο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 από τον Ελληνικό Στρατό.

Η κλήση του υψηλόβαθμου στελέχους της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας έγινε μέσα από τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής.

Ο Όλαφ Έσλερ εμφανίζεται να δωροδοκήθηκε από τον Δ. Παπαχρήστο, ο οποίος έστελνε μέρος της μίζας πίσω μέσω Ελβετίας στον προσωπικό λογαριασμό του Έσλερ.

Ο Γερμανός άλλωστε δεν φαίνεται να ενημέρωνε και την εταιρεία του για την πορεία του χρήματος, που ξεκινούσε από τη Γερμανία, έφθανε σε υπεράκτια της Κύπρου και επέστρεφε στην Ελβετία και σε προσωπικό λογαριασμό του Έσλερ.

Παράλληλα, ως κατηγορούμενος αναμένεται να κληθεί σε απολογία και ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός. Για αυτό το πρόσωπο έχει προκύψει ότι είχε ρόλο να διοχετεύει σε τράπεζες της Ελβετίας τη μίζα και του Αντώνη Κάντα και κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την πρώτη απολογία του Αντ. Κάντα, εμφανίζεται να έρχεται συχνά στην Ελλάδα και με δόλο να επιδιώκει να «ξεπλυθούν» τα κλεμμένα, που ήταν εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο από τα εξοπλιστικά αλλά και από άλλα σε εξέλιξη δικαστικής έρευνας σκάνδαλα.

Τέλος, κλήση σε απολογία έλαβε και ο γιος του Δ. Παπαχρήστου, ο οποίος επίσης κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα, αφού εμφανίζεται σε λογαριασμούς της εδώ εταιρίας του πατέρα του.

Χθες, νέα στοιχεία για αυτή την υπόθεση ήρθαν στο φως μέσα από τη λίστα «φωτιά» που βρίσκεται στα χέρια των ανακριτών Σπ. Γεωργουλέα και Χριστόφορου Μάρκου, που χειρίζονται την υπόθεση με τις μίζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα βρέθηκε στο γραφείο του ήδη προφυλακισμένου κατηγορούμενου Δημήτρη Παπαχρήστου, σε έφοδο των δυο δικαστικών λειτουργών και περιέχει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2001 ως το 2010, οι οποίες, φαίνονται να περιλαμβάνουν ύποπτα εμβάσματα σε άγνωστες ως σήμερα εταιρίες που πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών.

Από τα στοιχεία της λίστας φαίνεται να αποκαλύπτονται εμβάσματα που πιθανότατα σχετίζονται με την διερευνώμενη υπόθεση και φαίνεται να έχουν σταλεί προς άγνωστες ως σήμερα εταιρείες.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί φέρονται ήδη να έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να αξιολογήσουν το σημαντικό υλικό που κατέσχεσαν αλλά και να εντοπίσουν τα στοιχεία των επίμαχων εταιρειών.

Προσθεσμία πήρε ο Α. Χάγιας
Προθεσμία για να απολογηθεί στις 10 Φεβρουαρίου ζήτησε και πήρε από τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή ο επιχειρηματίας Αντώνης Χάγιας, ο οποίος κατονομάστηκε από τον άλλοτε εργοδότη του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό ως το πρόσωπο το οποίο, παρά τις εντολές του, έστελνε χρήματα σε υπεράκτιες για να διοχετευθούν σε τρίτα πρόσωπα ως μίζες για το σκάνδαλο των υποβρυχίων από τις γερμανικές εταιρείες HDW-Ferrostaal.

Σε Υγεία και Παιδεία τα χρήματα από τις μίζες
Σε μια παράλληλη εξέλιξη που έχει άμεση σχέση με την υπόθεση των μιζών στα εξοπλιστικά προγράμματα, χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αξιοποίηση των των 17,6 εκατ. ευρώ που επιστρέφονται στο ελληνικό δημόσιο από το «μαύρο χρήμα».

Όπως ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας και οι υπουργοί Παιδείας Κων.Αρβανιτόπουλος και Υγείας Άδ.Γεωργιάδης το σύνολο του ποσού που επαναπατρίζεται σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος θα διατεθεί υπέρ των αδυνάμων.