Συμφωνία σε όλα τα επίπεδα έως τις 7 Μαρτίου επιδιώκουν κυβέρνηση και εταίροι, με την τρόικα να ξεκινά σήμερα τις επαφές της στην Αθήνα, έχοντας, όμως, ετοιμάσει ένα μεγάλο καλάθι απαιτήσεων και εκκρεμοτήτων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φέρουν σε δύσκολη θέση το πολιτικό σύστημα.
Η τρόικα, περιλαμβανομένης της Κομισιόν, θεωρεί ότι το κλειδί για την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι η συμφωνία για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους τουλάχιστον 1 δισ., όχι όμως και η άμεση ψήφιση και εφαρμογή τους, κάτι που αν επικρατήσει καλή διάθεση, θα συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά τις ευρωεκλογές και με πολιτικό πρόσχημα τις συζητήσεις για το νέο δάνειο.
Στις Βρυξέλλες ουδείς θεωρεί πανάκεια το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ανεξαρτήτως του πώς θα το χειριστεί η ελληνική πλευρά, πιθανότατα για αποκατάσταση των επιδομάτων των ένστολων.
Οι δανειστές, σύμφωνα με παρασκηνιακή ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του Όλι Ρεν, τόσο στο eurogroup, όσο και στον γερμανικό τύπο, με βάση τα οποία η χώρα δεν έχει κανένα περιθώριο να παρεκκλίνει από τις "δεσμεύσεις τις οποίες έχει υπογράψει στη βάση του προγράμματος".
"Το πρόγραμμα είναι πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, σε αντάλλαγμα πρωτοφανούς αλληλεγγύης υπό τη μορφή διμερών δανείων και δανείων από τον EFSF για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, την υποστήριξη της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Οι ελληνικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους και την ταυτόχρονη υποστήριξη ομάδας δράσης που τους παρέχουν τεχνική βοήθεια στον σχεδιασμό νομοθεσίας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που η Κομισιόν και ο πρόεδρος Μπαρόζο έχουν συστήσει αποκλειστικά για αυτήν".
Με αυτή τη δήλωση κύκλοι της Κομισιόν εξηγούν στο real.gr ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια απόκλισης, ή πολιτικής διαπραγμάτευσης επί των τεχνικών προϋποθέσεων για την ολοκλήρωση του 4ου ελέγχου", ο οποίος, όπως λένε, είναι "κρισιμότατος" για την έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο.
Οι ίδιοι κύκλοι της Κομισιόν είπαν στο real.gr ότι "η συμφωνία πρέπει να ικανοποιεί το ίδιο και το ΔΝΤ, του οποίου η οικονομική συνδρομή είναι απαραίτητη για την κάλυψη των απαιτήσεων χρηματοδότησης τον Μάιο".
Το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει δόση από το καλοκαίρι, λόγω του κανόνα για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για 12 μήνες και απαιτεί πριν από την εαρινή του Σύνοδο τον Απρίλιο να έχει στα χέρια του διαβεβαιώσεις, αφενός, πως οι εταίροι θα "βάλουν το χέρι στην τσέπη, όταν έρθει η ώρα", αφετέρου, πως η χώρα θα συνεχίσει να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και αφορούν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014 και 3% το 2015".
Όποιο μέγεθος και αν ανακοινώσει η Εurostat "δουλειά της DGECFIN είναι να αναλύσει το πόσο από αυτό το μέγεθος επαναλαμβάνεται στο 2014 και το 2015", σημειώνουν κοινοτικές πηγές.
Ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο πως πριν από τις 7 Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει "όλα τα συμπληρωματικά μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2014 και να φτιάξει μια παλέτα μέτρων για το 2015".
Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που έχει αρμοδιότητα να γνωρίζει το θέμα. Το αντίστοιχο ποσό για το 2015 αγγίζει τα 2,8 δισ.
Κάτω από το χαλί τα μέτρα έως τις εκλογές
Στο πολιτικό παρασκήνιο, ωστόσο, κύκλοι των Βρυξελλών εκτιμούν πως οι ελληνικές αρχές θα επιθυμούσαν τη σύναψη μίας συμφωνίας που θα τους επιτρέψει να λάβουν τα όποια αναγκαία μέτρα σε δεύτερο χρόνο μετά τις ευρωεκλογές και σαφώς πριν από την έναρξη των συζητήσεων για το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα.
Δεδομένου ότι και άλλες φορές στο παρελθόν το eurogroup έχει λάβει παρόμοιες αποφάσεις για την Ελλάδα και καθώς πολλοί στις Βρυξέλλες συνηγορούν στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηριχθεί, υπάρχει το ρεαλιστικό ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία τέτοιου είδους συμφωνία.