«Παρών» και «μαχητής» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Χάρβαρντ στην Αθήνα.
Ο ίδιος απέφυγε οποιαδήποτε αυτοκριτική, ενώ απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή και άσκησε κριτική στην σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας πλέον την συναίνεση όλων των πολιτικών χώρων για ένα νέο «εθνικό συμβόλαιο».
«Συγκρούστηκα με νοοτροπίες, με συμφέροντα, με κατεστημένα. Είμαι όμως περήφανος γιατί έδωσα μία σκληρή μάχη. Ούτε και στενοχωριέμαι που έχασα μία μάχη. Ο αγώνας για τη Δημοκρατία δεν έχει ποτέ τελευταία μάχη, είναι διαρκής, είναι στάση ζωής», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ίσως αυτό δεν μπορούν να κατανοήσουν όσοι αναρωτιούνται αν έφυγε ή αν θα επανέλθει. «Είμαι πάντα εδώ», είπε, δηλώνοντας παρών, ενώ λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων δήλωσε και «μαχητής».
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν θα δεχόταν τυχόν πρόταση του από τον Αντώνη Σαμαρά ή τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ.Παπανδρέου απάντησε : «Στη ζωή μου δεν επεδίωξα θώκους και θέσεις. Μου αρέσει να αισθάνομαι μαχητής. Αυτό θα συνεχίσω να είμαι», αστειευόμενος μάλιστα λέγοντας «ευχαριστώ για την πρόταση, αλλά δεν είμαι πολύ του πρωτοκόλλου...».
Υποστηρίζοντας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι το μνημόνιο, όσο και αν πόνεσε, ήταν η μοναδική επιλογή επιβίωσης στο συγκεκριμένο συντηρητικό περιβάλλον που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του και όχι αυτοσκοπός, θύμισε ότι «ουδείς πρόσφερε επίσημα, ή ανεπίσημα, κούρεμα χρέους το 2012», εξομοιώνοντας τυχόν μονομερή τέτοια κίνηση τότε με αυτοκτονία.
«Η χώρα όπως λειτουργούσε το 2009 είχε τελειώσει. Ήμασταν ήδη εξαρτημένοι! Όχι το 2010, με το μνημόνιο. Το 2009», είπε, αποδίδοντας σαφείς ευθύνες για την κατάσταση της χώρας στην διακυβέρνηση Καραμανλή και προσθέτοντας ότι «το 2010 απλά είχε έρθει η ώρα του λογαριασμού». Υποστήριξε άλλωστε ότι «μνημονικοί είναι αυτοί που με τις πράξεις τους μέχρι το 2009 ανάγκασαν αυτή την χώρα να χρειάζεται μνημόνιο για να σταθεί στα πόδια της»...
Υπερασπιζόμενος το έργο της κυβέρνησής του και τον τρόπο με τον οποίο άγγιξε –όπως υποστήριξε ο ίδιος- τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούσαν, κάνοντας μία αρχή που «αν είχε γίνει λίγα χρόνια πριν από το 2009, δεν θα είχαμε ποτέ ανάγκη από μνημόνια», όπως είπε, ο κ.Παπανδρέου δεν έκρυψε την πικρία του από την διακοπή της προσπάθειάς του. «Γιατί να ανακοπεί; Αυτό θέλουμε μετά το μνημόνιο;», αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για πελατειακό σύστημα, κατεστημένα, κράτος-δυνάστη κτλ.
«Δεν πρέπει, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις πολιτικές αλλαγές», είπε, αναρωτώμενος «τι κοστίζει η αλλαγή» σε σειρά πραγμάτων, από τις δομές στην εκπαίδευση, ως την ευνομία και το κράτος Δικαίου, τη δι@υγεια, το δίκαιο φορολογικό σύστημα και την αλλαγή εκλογικού νόμου με έναν νέο που θα επιφέρει “γερό χτύπημα” στο μαύρο πολιτικό χρήμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το κόστος για αυτά είναι πολιτικό...
«Αν κάτι με έθλιψε καθώς διαχειριζόμουν την κρίση, ήταν το γεγονός ότι ήμασταν μόνοι», είπε, καταλογίζοντας ευθύνες στην ΕΕ, κυρίως όμως σε «αυτούς που είχαν και τις ευθύνες για τη δημιουργία του ελλείμματος» και σε εκείνους που «ευελπιστούσαν να πάρουν μία μέρα την εξουσία»...
Ακόμα περισσότερο όμως, υποστήριξε ότι τον έθλιψε το γεγονός ότι οι αλλαγές που αφορούν θεσμούς, νοοτροπίες και αντιλήψεις θέλουν χρόνο, συνέπεια και συνέχεια, καταλογίζοντας εμμέσως ευθύνες στους σημερινούς πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής για την πόλωση που αφήνει –όπως είπε- άθικτα τα προβλήματα. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα», είπε, κάνοντας λόγο για ένα πλαίσιο βασικών αρχών που θα σεβαστούν όλα τα κόμματα, βασισμένων στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη συμμετοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας.
Μίλησε μάλιστα για αλλαγές που δεν θα αφορούν μόνο στο Σύνταγμα, αλλά για μία διαδικασία που θα καταλήγει σε σειρά δημοψηφισμάτων, κάνοντας συμμέτοχο τον πολίτη. «Ας προχωρήσουμε με δική μας πρωτοβουλία, με όσο το δυνατόν ευρύτερη διακομματική συναίνεση σε ένα Εθνικό Συμβόλαιο που θα κινήσει τις παραπάνω διαδικασίες», είπε.
Ερωτηθείς λίγο αργότερα για το θέμα της ΜΚΟ που βρίσκεται στην επικαιρότητα, ο κ. Παπανδρέου διέκρινε διαστρεβλώσεις και προσπάθεια να χτυπήσουν τον ίδιο. Αναφέρθηκε στην αξιοπιστία που προσδίδει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έφερε τους νόμους και δημιούργησε την οικονομική αστυνομία, ώστε να βρίσκει αν υπάρχουν απάτες, τα στοιχεία περί απιστίας.
Θύμισε ακόμα ότι ήταν εκείνος ως υπουργός Εξωτερικών που έθεσε το πλαίσιο του ελέγχου στη λειτουργία των ΜΚΟ, με έκθεση επί των δραστηριοτήτων τους που πήγαινε κάθε χρόνο στη Βουλή κτλ, ενώ υποστήριξε ότι «δεν μπορούν συλλήβδην να κατηγορούνται όλες οι ΜΚΟ», όπως δεν μπορούν συλλήβδην να κατηγορούνται δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες κτλ, πράγμα που χαρακτήρισε αν όχι φασιστικό, σίγουρα καταστροφικό.
Ζήτησε μάλιστα να τιμάται και να στηρίζεται η δυνατότητα του πολίτη να παίρνει πρωτοβουλία και να οργανώνεται σημειώνοντας βεβαίως πως όταν υπάρχουν ατασθαλίες, θα πρέπει να ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.