25 Φεβ 2014

Φοβούνται το «αντάρτικο»

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το γεγονός ότι η ηγεσία του δεν κλήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενόψει του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν τα όσα υποστήριξε ο Αθ. Τσαυτάρης λίγες ώρες πριν από την συνάντηση της τρόικας με τον Κ. Χατζηδάκη:

«Δεν ξέρω την τελική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για να πω ότι συμφωνώ. Ξέρω τις αρχικές θέσεις οι οποίες έχουν εκφραστεί και από τη πλευρά του υπουργείου ανάπτυξης».

Ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έντονος καθώς η υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Την ίδια ώρα βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια προειδοποιούν πως δεν θα ψηφίσουν τις αλλαγές που θα υπάρξουν για το «φρέσκο γάλα» που ζητά ο ΟΟΣΑ και η τρόικα.

Συγκεκριμένα ζητούν να αναγράφεται η χώρα προέλευσης αλλά και να διασφαλίζονται οι κτηνοτρόφοι, που με μια ενδεχόμενη αύξηση των ημερών της διάρκειας στο φρέσκο γάλα, ο συγκεκριμένος κλάδος θα πληγεί σημαντικά

Το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας γάλακτος, διάρκειας 1-2 ημερών προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία και η τοπική βιομηχανία.

Με την «ντρίπλα» αυτή το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία, ωστόσο η τρόικα εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτική και δεν απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εμφανιστεί αντίθετη με την αύξηση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος. Τόσο ο Αθ. Τσαυτάρης όσο και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εμφανίζονται με κοινή γραμμή απέναντι στο επίμαχο θέμα.

«Οι υψηλές τιμές του Έλληνα παραγωγού οφείλονται, σε αντικειμενικούς παράγοντες: το ανάγλυφο της χώρας, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, μικρές αγελαδοτροφικές μονάδες, σταβλισμένη αγελαδοτροφία με υψηλές τιμές ζωοτροφών, υψηλό κόστος ενέργειας και χρήματος. Είναι λάθος, λοιπόν, η σύγκριση με τα πλεονεκτήματα των μεγάλων αγελαδοτροφικών μονάδων της Γερμανίας ή της Ολλανδίας με τα ατέλειωτα λιβάδια», σημείωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.