19 Μαρ 2014

Πρώτα η ψήφος μετά η εκταμίευση

Στην συνεδρίαση του eurogroup της 1ης Απριλίου θα φτάσει το σχεδόν τελικό ραπόρτο της τρόικας μετά την ολοκλήρωση του 4ου ελέγχου του δέυτερου ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν.

Νωρίτερα το κείμενο της “συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού”, δηλαδή οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Ελλάδας θα περάσουν σε δύο ευκαιρίες από τη συνεδρίαση του EWG, αρχής γενομένης από την Παρασκευή.

Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία στα σημαντικότερα θέματα, ενώ η “δήλωση” περί staff level agreement θα ακολουθήσει σήμερα το πρωί.

Ωστόσο ακόμα και το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης τελεί υπό διαπραγμάτευση καθώς η πλευρά των ελεγκτών πρέπει με σαφήνεια να αποτυπώνει πως το λεγόμενο “4th review” δεν έχει κλείσει οριστικά, παρά μόνο όταν η ελληνική πλευρά νομοθετήσει όσα συμφωνήθηκαν επί του εδάφους.

“Πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία”, είπε στο real.gr πηγή αρμόδια για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το EWG θα προτείνει στους 18 υπουργούς Οικονομικών τον ορισμό συγκεκριμένων “ορόσημων” και την σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων.

Κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι “το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί από τους εταίρους προς την ελληνική πλευρά θα εξαρτηθεί από το αν θα γίνει χρήση των χρημάτων του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών”.

Όπως είπε “αν δεν αγγίξουν τα χρήματα του ταμείου τότε το ποσό που θα εκταμιευθεί θα αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των 10,1 δισ. που έχουν απομείνει στον EFSF”. Αν υπολείπεται κάποιο ποσό για την κάλυψη των 8,8 δισ. που λήγουν τον Μάιο, η πιθανότητα να το αναζητήσει η κυβέρνηση από τις αγορές δεν αποκλείεται, αντιθέτως μοιάζει εφικτή.

O ίδιος αξιωματούχος είπε ότι “δεν είχαμε ποτέ εκ των προτέρων συμφωνήσει με την κυβέρνηση στην αναδιανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στους στρατιωτικούς. Το να δώσετε επίδομα στους ένστολους είναι το αμέσως καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε μετά το κάψιμο του πρωτογενούς πλεονάσματος στην πλατεία Συντάγματος. Αν ήταν αύξηση μισθών στους ένστολους τότε θα το καταλάβαινα. Aυτό που δεν θέλουμε είναι επιδόματα που δίνονται μία φορά και ειδικά προεκλογικά”.

O υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην ίδια off the record συζήτηση μίλησε για κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση κάποιων εκ των ποσών αυτών, αφενός για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση, διευκρινίζοντας ότι μιλάει για τους ανέργους, αφετέρου για δημόσιες επενδύσεις που μπορεί να φέρουν δουλειές και ανάπτυξη, ή ακόμα και για την εγγυοδοσία μικρομεσαίων επιχειρήσεων που “δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση από τις εμπορικές τράπεζες”. Στοιχεία από τα όσα είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών περιέχονται στις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Επί της ουσίας, η τρόικα φεύγει έχοντας αφήσει έναν προϋπολογισμό για το 2014 χωρίς δημοσιονομικά κενά, τα οποία κάλυψε με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η κινητικότητα, οι απολύσεις και οι δαπάνες των υπουργείων. Το 2015 θα συζητηθεί σε πολιτικά ευθετότερο χρόνο, μετά τις ευρωεκλογές και στο πλαίσιο του επομένου προγράμματος για την Ελλάδα. Το μπαλάκι βρίσκεται και πάλι στο γήπεδο του eurogroup.
Πηγη: Real.gr