26 Απρ 2014

Ο κύβος ερρίφθη για το χρέος

Με γοργούς ρυθμούς και χαμηλούς τόνους κινείται πλέον η Αθήνα μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την θετική αξιολόγηση της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, στο Eurogroup της 5ης Μαΐου αναμένεται να δοθεί εντολή στο EuroWorking Group να ξεκινήσει τις τεχνικές διεργασίες για την διασφάλιση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα με τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους η Αθήνα θέτει στη πρώτη γραμμή και το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας που θα στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να παρουσιάσει στους εταίρους μας το αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας έως το 2020.

Επιπλέον το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στις 2 Μαΐου στην Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε δημόσια ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Έκανα ολόκληρες νύχτες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των τραπεζών και των διεθνών δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν θα ευχόμουν σε κανένα πρόεδρο του Eurogroup να ξανακάνει το ίδιο, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς» παραδέχθηκε ο Ζαν Κλοντ Γκιούνκερ.

Εύσημα και «καμπανάκια» από την Κομισιόν
Με προειδοποιήσεις ότι πρέπει να συνεχιστούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις έδωσε χθες εύσημα στην Αθήνα η Κομισιόν. Στην έκθεση των 252 σελίδων της Κομισιόν για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά και η θετική αυτή αποτίμηση αποτέλεσε τη βάση για την έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ από τα οποία τα 6,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι δύο υποδόσεις των 1 δισ. ευρώ η καθεμία θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν μεταξύ της τρόικα και των ελληνικών αρχών.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει ανάπτυξη στο 0,6% για το 2014, ενώ το 2015 η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,9% και στο 3,7% το 2016.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, όχημα της ανάπτυξης θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από τον Μάιο του 2010 στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα και βελτίωσαν την προσαρμογή της οικονομίας. Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών αντανακλώνται στις ενισχυμένες εξαγωγές και στην αύξηση των επενδύσεων που παρατηρείται, τονίζει η Επιτροπή, η οποία υπογραμμίζει ότι η ανταγωνιστικότητα συνεχίζει να βελτιώνεται με τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ακόμη η Επιτροπή σημειώνει ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώνονται , κάτι που αντανακλάται από τη θετική εξέλιξη του δείκτη εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας, τα «σπριντ» δανεισμού αλλά και από την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και το πρώτο τρίμηνο του 2014, με τα επιτόκια δανεισμού να κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα κάτω από το Μάιο του 2010.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκθεση της Κομισιόν

Σε ότι αφορά το χρέος, η Επιτροπή σημειώνει ότι λόγω της παρατεταμένης ύφεσης την περίοδο 2010-13 το χρέος αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του 177% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-14 ενώ αισθητή πτωτική πορεία αναμένεται από το 2015 καθώς η ανάπτυξη θα ενισχύεται και το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το χρέος αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 125% το 2020 και περίπου στο 112% το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι προβλέψεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες επιδόσεις για το χρέος σε περίπτωση που ορισμένες πρωτοβουλίες στις αγορές που αφορούν τον τραπεζικό τομέα αποφέρουν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η Κομισιόν, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή του προγράμματος με ειδική αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης των οργανωμένων συμφερόντων, ενώ εκφράζει προβληματισμό για τα «κόκκινα δάνεια» και το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την Κομισιόν αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις ή ελλείψεις στην πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τη δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη και κυρίως στην απασχόληση, την ενίσχυση της παραγωγικότητας αλλά και στη πορεία μείωσης του χρέους. Επίσης ενδεχόμενες καθυστερήσεις στη δημόσια διοίκηση και στην βελτίωση της συλλογής εσόδων μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω τις δημοσιονομικές επιδόσεις, τονίζει η Επιτροπή.