Κονδύλια ύψους 26 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, δίνοντας ανάσα ρευστότητας και ενισχύοντας τις προσπάθειες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μετά την έγκριση που παρείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020.
Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το τρίτο μεταξύ των 28 που εγκρίνεται από την Κομισιόν, μετά από τα προγράμματα της Δανίας και της Γερμανίας, γεγονός που δείχνει την έγκαιρη και ολοκληρωμένη προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης η όποια ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν, αλλά και την καλή συνεργασία και διαβούλευση που επετεύχθη ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, τα υπουργεία και τις υπηρεσίες της ΕΕ.
«Το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Οπως υπογράμμισε, πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, και τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στη στήριξη των σχεδίων υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι προτεραιότητα θα αποτελέσει η καινοτομία και η εξωστρέφεια και πως το πρόγραμμα που θα αφορά τις δυο αυτές κατευθύνσεις θα είναι το μεγαλύτερο του νέου ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, θα δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
«Με εμπροσθοβαρείς δράσεις, με στήριξη των ανέργων, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, διότι η κρίση είναι τώρα και η δράση πρέπει να εκτυλιχθεί αμέσως» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο ΕΣΠΑ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία έγκριση των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (τα οποία βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση με τις Βρυξέλλες και πρόκειται να υποβληθούν επίσημα έως τα μέσα του καλοκαιριού), με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των νέων δράσεων.
Η ταχυτάτη αυτή διαδικασία που ακολουθείται εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει το χρηματοδοτικό κενό που παρατηρείται συνήθως μεταξύ δύο προγραμματικών περιόδων.
Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι δράσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων θα είναι εμπροσθοβαρείς προκειμένου να ενισχυθούν οι ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τώρα τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Με γνώμονα αυτό, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, εντος του 2014 θα προκηρυχθούν δράσεις που θα αφορούν:
- την απασχόληση-εκπαίδευση-κατάρτιση νέων
-την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.ά.)
-την αντιμετώπιση της φτώχειας
-την υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων
-την παροχή επιταγών (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων
- την απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας
- τη ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (μέσω της συνέχισης του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον)
Πιο αναλυτικά, το νέο ΕΣΠΑ αφορά στην κοινοτική συνδρομή 19,7 δισ. ευρώ τα οποία μαζί με την δημόσια δαπάνη θα φτάσουν τα 26 δισ. ευρώ ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επαύξησης κατά 2 δισ. ευρώ με την εφαρμογή της ρήτρας αναθεώρησης το 2016.
Στα κονδύλια αυτά προστίθενται επιπλέον: οι πόροι του CEF (Συνδέοντας την Ευρώπη) περίπου 580 εκατ. ευρώ (μαζί με δημόσια δαπάνη 682 εκατ. ευρώ ) πόροι από Ταμείο Συνοχής που διαχειρίζονται κεντρικά από ΕΕ αλλά αποκλειστικά για έργα που θα προτείνει η χώρα, οι πόροι για τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (231,7 εκατ. ευρω (μαζί με δημόσια δαπάνη 289,6 εκατ. ευρω) και οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους απόρους (FEAD) που διαχειρίζεται η χώρα περίπου 281 εκατ. ευρώ (μαζί με δημόσια δαπάνη 351 εκατ. ευρω).
Ειδικότερα τα νέα επιχειρηματικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ αλλά και οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί είναι επτά και αφορούν τους τομείς:
«Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 3,64δις. ευρω και με την δημόσια δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 4,55 δισ. ευρώ.
Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, απορροφά το 25% των πόρων. Περιλαμβάνει εννέα τομείς προτεραιότητας που προέκυψαν από μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey και είναι: Τουρισμός, Αγροδιατροφικός τομέας, Logistics, Περιβαλλοντική Βιομηχανία, Φάρμακα-Υγεία, Παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δημιουργικές Βιομηχανίες και πολιτισμός. Επίσης ενισχύσεις για: εξαγωγικές επιχειρήσεις, πιστοποίηση (branding) αγροδιατροφικών προϊόντων, νέες επιχειρήσεις από νέους, γυναίκες, τουριστική προβολή, εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση - αξιοποίηση αποβλήτων, καινοτομία.
«Μεταρρύθμιση του Δημοσίου». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 0,4 δισ. ευρώ και με την δημόσια δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 0,5 δισ. ευρώ. Αφορά στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, αναβάθμιση ΟΤΑ Α’ και Β΄ Βαθμού, κ.ά. Επίσης στην αναδιοργάνωση δομών και λειτουργίας, σε δράσεις διαχείρισης της μετανάστευσης και στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας.
«Περιβάλλον-Μεταφορές». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 3,5 δις. ευρώ και με την δημόσια δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 4,2 δισ. ευρω. Τα κονδύλια αυτά θα κατευθυνθούν στην ολοκλήρωση Διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, στα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε έργα αεροδρομίων, λιμενικά έργα, στη διαχείριση αποβλήτων και σε νέες υποδομές αλλά και ολοκλήρωση έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ
«Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Απασχόληση». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ και με την δημόσια δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 2,3 δισ. ευρώ και επιπλέον 0,17 δισ. ευρώ και με την δημόσια δαπάνη θα διαμορφωθούν στα 0,214 δισ. ευρώ για την απασχόληση των νέων,
Στο πρόγραμμα αυτά υπάρχει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου στο ΕΣΠΑ από 25% σε 31%. Τα κονδύλια του προγράμματος θα αξιοποιηθούν για: Κατάρτιση-βελτίωση δεξιοτήτων, ουπόνια ανέργων, Βρεφονηπιακούς σταθμούς, Εκσυγχρονισμός ΟΑΕΔ, Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για νέους, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργους, Καινοτόμα προγράμματα για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, Σύνδεση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης με την αγορά εργασίας, Μείωση πρόωρης εγκατάλειψης σχολείου, Απασχόληση νέων.
«Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 4,2 δισ. ευρώ και με την δημόσια δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 5,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,2 δισ. (μαζί με δημόσια δαπάνη περίπου 1,5 δισ. ευρω) μέσω ΠΕΠ. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:
- Επενδύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
- στήριξη των παραγωγών προϊόντων με συγκριτικό πλεονέκτημα και εξαγωγικό χαρακτήρα,
- στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορία αγροτικών προϊόντων
- στήριξη των νέων γεωργών για τη δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων
- διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο,
- υποστήριξη πιλοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, προϊόντων και τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων
« Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας». (δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί οι πόροι). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ και με την δημόσια δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 333 εκατ. ευρώ.
Αφορά:
- επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση),
- Ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών για την παραγωγή ειδών με εμπορική αξία
- Προώθηση της καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του τομέα της αλιείας
- Βελτίωση της οργάνωσης των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
«Περιφερειακό πρόγραμμα». Περιλαμβάνει δεκατρία Περιφερειακά Επιχειρησιακά ανάλογα των περιφερειών της χώρας. Μάλιστα για πρώτη φορά κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της ξεχωριστό περιφερειακό πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ και με την δημόσια δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 6,75 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του ποσοστού του περιφερειακού προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ είναι σημαντική καθώς από το 22% του συνολικού ΕΣΠΑ το προηγούμενο διάστημα έφτασε στο 35 %.Το ξεχωριστό πρόγραμμα για κάθε Περιφέρεια (ΠΕΠ) αφορά το ΕΤΠΑ και ΕΚΤ.
Ολες οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε σχέση με το σημερινό πρόγραμμα ενώ θα δοθεί έμφαση σε αναπτυξιακά έργα αλλά και έργα επιχειρηματικότητα, κοινωνικές δράσεις αλλά και πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα.